eBay Nijemcima sutra ukida proviziju na promet

Ilustracija: Shutterstock

Američki maloprodajni internetski div eBay objavio je da malim prodavačima u Njemačkoj više neće naplaćivati registraciju ni proviziju na promet kako bi im omogućio dodatni izvor prihoda u krizi.

Provizija i naknada za registraciju bit će ukinute sutra, na neodređeno razdoblje, i uklonit će najveću prepreku za male prodavače na eBay.de, naglasili su, uz napomenu da odluka neće utjecati na naknade koje plaćaju maloprodajne tvrtke.

Dosad prodavači plaćali proviziju od 11 posto i fiksnu naknadu od 0.35 eura

Do sada je eBay prodavačima naplaćivao proviziju od 11 posto i fiksnu naknadu od 0.35 eura. Kompanija ističe da odluka vrijedi samo za Njemačku, treće najveće tržište eBaya po prometu, nakon SAD-a i Velike Britanije.

Time eBay Germany zapravo ulaže u njemačko tržište, ustvrdio je generalni direktor Oliver Klinck. Potez bi trebao potaknuti privatnu prodaju i obogatiti ponudu na njemačkom eBayu kako bi tržište bilo atraktivnije, rekao je Klinck.

"Vidimo da su privatni prodavači puno aktivniji i kao kupci. Oni koji prodaju na eBayu kupuju dvostruko više od kupaca koji se ograničavaju samo kupuju", objasnio je.

Šef eBaya u Njemačkoj: Mnoge obitelji nemaju dovoljno novca

Inicijativa je dobrodošla, s obzirom na trenutnu gospodarsku klimu, ustvrdio je šef njemačkog ogranka eBaya. "Živimo u vremenima u kojima mnoge obitelji nemaju dovoljno novca", dodao je.

Reprezentativna anketa koju je naručio YouGov pokazala je da zbog energetske krize, inflacije i drugih nepovoljnih okolnosti obiteljima u Njemačkoj u prosjeku nedostaje 180 eura mjesečno, naveo je šef eBay.de.

Zato u Njemačkoj postoji velika potreba za dodatnim izvorom prihoda, putem privatne prodaje, objasnio je.

Pročitajte više