EBRD: Slovenija treba međunarodnu financijsku pomoć za reformu banaka

Foto: Arhiva

SLOVENIJI će biti potrebna financijska sredstva iz inozemstva da bi završila reformu bankarskog sustava i ne treba je biti strah zatražiti  pomoć, izjavio je danas dužnosnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglof govorio je na marginama sastanka financijskih čelnika, čiji su mnogi sudionici ocijenili da će Slovenija morati zatražiti međunarodnu pomoć u roku od nekoliko mjeseci, kako bi dovršila proces stabiliziranja prezaduženog financijskog sektora.
 
"Sloveniji će definitivno biti potrebni međunarodna resursi da bi dovršila program reformiranja bankarskog sustava. Pitanje je samo da li će to moći učiniti bez formalnog programa EU i Međunarodnog monetarnog fonda. Vlada ima namjeru to učiniti, a ako je tako, treba djelovati brzo ", izjavio je Berglof.
 
Slovenija je opterećena bankarskim dugovima od najmanje 7,5 milijardi eura, koji su se pojavili u posljednjih godinu dana.
 
Vlada je kratkoročno dobila na vremenu u svibnju, kada je prodala obveznice u vrijednosti od 3,5 milijardi eura, po kamati od šest posto.
 
 

Pročitajte više