Edward Kennedy protiv akcije na Irak

SENATOR Edward Kennedy izrazio je svoje protivljenje mogućem američkom napadu na Irak ustvrdivši da Sjedinjenim Državama više prijete terorizam i Sjeverna Koreja.

´Uvjeren sam kako je ovo pogrešan rat u pogrešno vrijeme´, rekao je Kennedy u Nacionalnom press klubu. ´Prijetnja Iraka nije neposredna, a ona će odvratiti Ameriku od dvije mnogo neposrednije prijetnje našoj sigurnosti - jasne opasnosti od terorizma i krize sa Sjevernom Korejom´.

On je kazao kako ´napad na Irak, posebno bez široke potpore, neće ojačati borbu protiv al Qaide, nego je potkopati´.

Kennedy, demokratski senator iz Massachussettsa, je također ustvrdio da će rat protiv Iraka ´pothraniti rastuću plimu anti-amerikanizma u inozemstvu´ i staviti na kušnju diplomatske veze. ´On će suprotstaviti najvažnije saveznike i uništiti svjetsku koaliciju koja se okupila nakon 11. rujna´.

Rat će ´prenapregnuti naše diplomatske, vojne i obavještajne resurse i smanjiti našu sposobnost da iskorijenimo teroriste u inozemstvu i doma´, rekao je Kennedy. ´On bi se mogao brzo otrgnuti kontroli, i progutati druge zemlje u regiji´.

Kennedy je kazao da UN-ovi inspektori oružja trebaju više vremena kako bi otkrili koje vrste oružja Sadam možda gomila u Iraku.

On je rekao da se predsjednik George W. Bush pokazao kao impresivan vođa nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., ali da se njegova administracija sada upušta u ´novi unilateralizam´ koji će se pokazati opasnim.

Pročitajte više