Egipat organizira vojni ispraćaj Jasera Arafata

EGIPAT, gdje je Jaser Arafat započeo svoj politički život i gdje je prema njegovim biografima rođen, organizirat će u petak vojni ispraćaj palestinskog predsjednika, koji će zatim biti pokopan u Ramallahu, na Zapadnoj obali, kazali su egipatski dužnosnici.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da se planovi za Arafatov posljednji ispraćaj još uvijek dogovaraju, ali očekuje se da će se on održati u petak u 11 sati u džamiji u blizini zračne luke u Kairu, kako bi se izbjegle gužve na pretrpanim ulicama glavnog egipatskog grada.

Egipatska službena novinska agencija MENA objavila je da pripadnici službi sigurnosti pripremaju zračnu luku i obližnja područja za vojnu procesiju.

Arafatovo tijelo u četvrtak će kasno poslijepodne francuskim vojnim zrakoplovom biti prebačeno iz Francuske u Egipat.

U tradiciji muslimanske kulture, pokopi se obično održavaju unutar 24 sata nakon smrti, nakon molitvi. Ceremonija izražavanja sućuti održava se nakon pokopa - istoga dana ili kasnije.

Palestinski dužnosnici već su stigli u Kairo kako bi napravili sve potrebne pripreme za Arafatov posljednji ispraćaj.

Prema službenim izvorima, Kairo je izabran za mjesto posljednjeg Arafatovog ispraćaja kako bi se arapskim čelnicima omogućilo da odaju počast Arafatu, budući da oni ne mogu doputovati na Zapadnu obalu, koja je uglavnom pod izraelskom okupacijom.

Egipat je bio jedan od ključnih posrednika u palestinsko-izraelskom sukobu, nakon što je Egipat potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine. Egipat je bio prva arapska država koje je potpisala mirovni sporazum s Izraelom. Veliki broj arapskog svijeta uključujući i Palestince tada je oštro osudio Egipat zbog te odluke.

Pročitajte više