Egipatska vojska: Odstupit ćemo s vlasti tek kad ispunimo svoje obveze



ČELNIK egipatske vojne vlasti, maršal Hussein Tantawi, jučer je kazao kako vojska nema interes da još dugo vremena ostane na vlasti, ali je pritom napomenuo i kako će vojno vijeće odstupiti tek kad "izvrši svoje obveze".

Vrhovno vijeće oružanih snaga, koje je "privremeno" preuzelo vlast u Egiptu nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka, našlo se na udaru brojnih kritika zbog načina na koji vode zemlju u ovom prijelaznom razdoblju. Aktivisti koji su iznijeli revoluciju u veljači smatraju kako se vojna vlast presporo rješava elemenata bivšeg režima te ih propušta osuditi za zločine. Umjesto toga, vojna vlast je više koncentrirana na kažnjavanje građanskog neposluha, pa su se tako tisuće nevinih ljudi našle u zatvorima. Mnogi smatraju kako je represija praktički ista kao u doba Mubarakove vladavine.

Predaja vlasti tek kad se za to ostvare povoljni uvjeti


Tantawi je odbacio sve kritike, kazavši da "neće napustiti Egipat prije negoli završi ono na što se zavjetovao i što je obećao narodu". "Vojno vijeće nema namjeru dugoročno ostati na vlasti. Odstupit ćemo već sutra, ako procijenimo da su za to ostvareni povoljni uvjeti", poručio je preko državne televizije.

Tantawi nije elaborirao što točno podrazumijeva pod tim, ali je poznato da se vojska zavjetovala da će nadgledati slobodne parlamentarne i predsjedničke izbore, te procesuirati bivše dužnosnike zbog korupcije.

Šest predsjedničkih kandidata jučer je apeliralo na vojnu vlast da predsjedničke izbore održe do sljedećeg travnja, kako bi se ubrzao proces predaje vlasti. Jedna od kandidata smatra kako je to idealna način da "se okončaju fluidna politička situacija, sigurnosni kaos i ekonomska kriza, a zemlja pokrene u smjeru demokracije i stabilnosti".

Vojska će htjeti zadržati status zaštitnika nacije


Problem se očituje u mogućnosti da vojska ipak odluči zadržati vlast, ili ponudi nekog svog kandidata. Za vojsku bi najbolja opcija bila da vlast preuzme civil s vojnom pozadinom, poput nekog umirovljenog generala. Vojska je već u ovih nekoliko mjeseci shvatila da ostankom na vlasti može dobiti brojne lukrativne povlastice, pa je teško pomisliti da će olako prepustiti vlast običnim civilnim političarima.

Čak i da bude tako, valja uzeti u obzir mogućnost da će zadržati političku ulogu "zaštitnika" nacije i pokušati konstruirati ustav koji bi generalskom vijeću dao pravo da sudjeluju u odlučivanju o važnim državnim pitanjima.

Pročitajte više