EK: 7 njemačkih javnih banaka mora refundirati 3 mlrd eura

EUROPSKA komisija (EK) zaključila je isrpljujuću dugodišnju istragu o poslovanju sedam njemačkih javnih banaka i naložila im da refundiraju 3 milijarde eura i kamate zbog neregularne državne pomoći primljene 90-ih godina, objavljeno je u srijedu.

"Ove odluke zaključuju vrlo dug i bolan spor između privatnih i javnih banaka u Njemačkoj stvarajući slobodan prostor za konkurenciju", a što je u interesu poslovanja u Njemačkoj, izjavio je europski povjerenik za konkurentnost Mario Monti.

Prihvaćanje europskih direktiva o solventnosti i vlastitim fondovima početkom 90-tih nagnalo je njemačke javne banke da potraže veće količine svježeg kapitala kako bi održale svoje redovite aktivnosti.

Taj su im kapital osigurale njemačke pokrajinske vlade, u čijem su djelomičnom ili potpunom vlasništvu rečene javne banke.

Pokrajinske države zagrabile su u sredstva iz fonda namijenjenog javnoj gradnji ali su posegnule i u fondove javne potrošnje.

Međutim, na takve financijske transfere žalbu je podnijela Udruga njemačkih privatnih banka (DbD).

Privatne su se banke, naime, našle u jednakoj obvezi da povećaju solventnost s time da nisu mogle računati na državnu pomoć.

Tužba je bila podnesena protiv sedam banaka: Westdeutsche Landesbank Girozentrale, najveće od njemačkih državnih banka, zatim protiv Landesbank Berlin, Norddeutsche Landesbank, Bayerische Landesbank, Hamburgische Landesbank, Landesbank Schleswig-Holstein i Landesbank Hessen-Thueringen.

Najveći iznos, 979 milijuna eura, mora isplatiti najveća banka, WestLb.

Zbog visine kamata nagomilanih tijekom godina procjenjuje se da će banke stvarno morati ukupno isplatiti 4,3 milijarde eura.

(Hina) xrt ysv

Pročitajte više