KORONAVIRUS

EK naredila aviokompanijama da vraćaju novac putnicima. Croatia Airlines ga ne vraća

Foto: Pool/Pixsell

STOTINE tisuća ljudi zbog pandemije koronavirusa nisu mogle iskoristiti kupljene aviokarte, a Europska komisija naredila je da se putnicima vrati novac ako ne žele vaučere. Međutim, Croatia Airlines putnicima ne vraća novac, već im nudi vaučere ili promjenu datuma na karti, a mi smo ih pitali zašto ne vraćaju novac.

Croatia Airlines (zasad) ne planira vraćati novac putnicima 

Iz Croatia Airlinesa odgovorili su nam da imaju preko 3000 otkazanih letova i 87.000 putnika na tim letovima, a da putnicima trenutno nude gore navedene opcije, dok će se zahtjevi za novčani povrat procesuirati u kasnijem razdoblju, kada se za to steknu preduvjeti, a nadaju se da će to biti u zadnjem kvartalu ove godine.

"Za karte kupljene do 15. svibnja, a za sve domaće i međunarodne letove Croatia Airlinesa do 30. lipnja 2020., putnicima su na raspolaganju ove opcije", stoji u odgovoru Indexu iz Croatia Airlinesa.

Koje opcije nude?

Jedna od opcija koju nude je neograničen broj promjena datuma putovanja bez naplate, uz uvjet da se novo putovanje realizira unutar razdoblja valjanosti karte (365 dana od datuma kupnje). Ako nije dostupna klasa prijevoza (cijena) iz originalne karte, naplaćuje se razlika do prve slobodne klase (cijene).

Drugi je povrat novca u obliku vaučera (puni iznos s karte), koji se može zamijeniti za novu kartu u razdoblju od godinu dana od izdavanja. Iznos vaučera uključuje i naknadu za izdavanje karte i ne može se vratiti.

"Navedena pravila odnose se i na letove iz/za Helsinki, Oslo i Stockholm do 25.10.2020.", kažu nam u Croatia Airlinesu.

Za izbor opcija putnici se, navode, mogu odlučiti u bilo kojem trenutku unutar godine dana od izdavanja karte ili početka putovanja (ako je dio karte iskorišten).

"S obzirom na količinu različitih zahtjeva koje kontinuirano zaprimamo, otkazanih više od 3200 letova i preko 87.000 putnika na tim letovima, putnike kojima naše ponuđene opcije ne odgovaraju molimo za strpljenje jer će se zahtjevi za novčani povrat procesuirati u kasnijem razdoblju, kada se za to steknu preduvjeti, a nadamo se da će to biti u zadnjem kvartalu ove godine", kažu nam.

EK: Onima koji ne žele vaučer, aviokompanije trebaju vratiti novac

Treba podsjetiti da je Europska komisija donijela odredbu da aviokompanije putnicima kojima su otkazani letovi zbog pandemije mogu dati vaučere u zamjenu za otkazani let samo ako putnik na to pristane.

Europska povjerenica za promet Adina Valean prije par tjedana je izjavila da aviokompanija treba vratiti novac putniku ako ne pristane na vaučer.

Mnoge aviokompanije na glavnim europskim izlaznim tržištima obavezne su poštovati pravila o paketnim putovanjima o povratu novca potrošačima, međutim mnoge se toga ne drže pa putnicima umjesto povrata novca nude vaučere.

Kako to rade druge aviokompanije?

Britanski Travel Weekly piše da su vlade Italije, Francuske, Belgije i Danske već potvrdile da će vaučeri zamijeniti povrat novca usprkos uputi Europske komisije koja zahtijeva da potrošačima novac bude vraćen u roku od 14 dana.

I nizozemska ministrica za infrastrukturu Cora van Nieuwenhuizen izjavila je da zrakoplovne kompanije mogu putnicima omogućiti kompenzaciju vaučerima, javlja nizozemski NL Times.
 
Njemačka vlada, piše Bloomberg, suočena s potencijalno stotinama milijardi eura jamčevina i pomoći tvrtkama koje su pogođene krizom zbog koronavirusa, zatražila je nedavno od Europske komisije da zrakoplovnim tvrtkama poput Lufthanse daju dozvolu za izdavanje vaučera. Briselski dužnosnici do sada su inzistirali da se poštuju postojeća pravila, a zrakoplovne kompanije su obavezne vratiti novac kupcima koji ne žele vaučere.

"Prisilni povrat novca prijeti bankrotu zrakoplovnih kompanija", napisala je njemačka vlada u apelu Europskoj komisiji. Glasnogovornik Komisije rekao je da to tijelo razmatra zahtjev, ali nije kazao kada bi mogle biti prihvaćene izmjene i dopune.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više