EK: Zemljama Balkana omogućiti gospodarsko približavanje EU

EUROPSKA je komisija u utorak predložila da se tvrtkama iz pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja omogući sudjelovanje u poslovima financiranim iz tri pretpristupna programa EUa.

"To bi omogućilo tvrtkama sa zapadnog Balkana da uspostave veze s gospodarskim čimbenicima u zemljama članicama EU-a, pristupajućim i kandidatskim zemljama te da zajedno s europskim tvrtkama konkuriraju na javnim natječajima i da potencijalno dobiju više posla", stoji u priopćenju Europske komisije.

Tvrtke iz Hrvatske, BiH, SCiG, Makedonije i Albanije mogle bi prema tom prijedlogu sudjelovati u tenderima u okviru tri predpristupna programa EU-a - PHARE, ISPA i SAPARD.

PHARE program jedan je od tri pretpristupna instrumenta kojima Europska unija pomaže kandidatskim zemljama. U razdoblju od 2000. do 2006. godine u okviru PHARE-a osigurano je 11 milijardi eura za sufinanciranje raznih projekata u kandidatskim zemljama. Ta se pomoć uglavnom koristi za jačanje državne administracije i institucija, za usklađivanje zakonodavstva te promicanje gospodarske i socijalne kohezije.

ISPA je program iz kojeg su financirani veliki projekti prometne infrastrukture i zaštite okoliša. Za to je izdvojeno oko milijardu eura godišnje u razdoblju 2000.-2006.

SAPARD je namijenjen za pomoć kandidatskim zemljama za poljoprivredu i ruralni razvoj, a njegov godišnji budžet iznosi oko 520 milijuna eura.

Europska će komisija svoj prijedlog uputiti Vijeću ministara EU-a. Komisija očekuje da će tvrtke sa zapadnog Balkana moći sudjelovati na tim tenderima već u prvoj polovici sljedeće godine.

Svrha ove incijative jest "priprema zemalja zapadnog Balkana za budući pristup i to putem njihova upoznavanja s europskim politikama, radnim metodama i postupcima natječaja", kaže se u pripćenju Europske komisije.

(Hina) sv vk

Pročitajte više