Eko Kvarner: Osim Mesića, svi kandidati za izravno istupanje iz Družbe Adrije

SVI predsjednički kandidati odgovorili su na pitanja udruge Eko Kvarner o ekologiji, a za istupanje Hrvatske iz projekta Družbe Adrije izravno su se izjasnili svi osim Stjepana Mesića, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.

Na pitanje podržava li izlazak Hrvatske iz Sporazuma o integraciji naftovoda, predsjednički kandidat Mesić odgovorio je, uz ostalo, da podupire državu vladavine prava. Naveo je i da se "stvari ne rješavaju na ulici nego poštivanjem zakonske i demokratske procedure" te da je izrađena studija utjecaja na okoliš Projekta Družba Adria i osnovano neovisno stručno tijelo za njezinu procjenu.

"Nakon procjene Studija će biti na javnoj raspravi, a nakon toga treba proučiti sve opcije, ne isključujući i nove inicijative, kao i referendum građana", stoji u odgovoru kandidata Stjepana Mesića, naveo je predsjednik Eko Kvarnera.

Na pitanja podržavaju li hitno uklanjanje s otoka Krka protuzakonito unesene divljači, i podržavaju li zabranu sijanja genetski preinačenih organizama na našim poljima, svi su predsjednički kandidati potvrdno odgovorili, rekao je Vjeran Piršić.

Predstavnici Eko Kvarnera danas su ponovili ocjenu kako je cjevovod Jadranskog naftovoda (Janaf), čiji sustav ima ukupno 759 kilometara, od čega 610 kilometara na području Hrvatske, u lošem stanju te da postoji opasnost od ekološke katastrofe.

Umirovljeni inženjer Hrvatskih voda Miljeno Bakota tvrdi da pri gradnji Janafova naftovoda 1979. nisu ispunjeni svi sigurnosni uvjeti, kao ni uvjeti iz projektne dokumentacije.

Smatra da su položene cijevi i njihova izolacija loše kvalitete, te da prije polaganja s cijevi nije uklonjena sva hrđa.

Inženjer Bakota također je rekao da su 1983. utvrđena oštećenja cijevi i izolacije, ali da, osim manje sanacije, ništa nije učinjeno.

Predstavnici Eko Kvarnera pokazali su novinarima izvješće riječke Vodoprivrede iz 1983. u kojemu stoji: "Uz sve ranije utvrđene nedostatke prilikom projektiranja i izvođenja naftovoda, pridružuju se i gore navedene činjenice što već postojeći rizik prema ekologiji, a posebno prema pitkoj vodi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, dovodi gotovo pred stvarnost."

Inženjer Bakota smatra da Janafov naftovod ugrožava izvore pitke vode u Gorskom kotaru te da njegova uporabna dozvola nije valjana jer nisu ostvareni svi preduvjeti.

Također tvrdi da je Janaf nedavno obavio pregled cjevovoda, tzv. pigging, ali da rezultati pregleda nisu objavljeni.

Predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić osvrnuo se na prekjučerašnje puknuće cijevi naftovoda nedaleko od Kutine, kazavši da su Janafovi stručnjaci rekli kako nisu odmah obaviješteni o ekološkom incidentu.

"Apsurdno je da Janaf nema sustav za utvrđenje puknuća cijevi, te da sigurnost naftovoda ovisi o dojavama planinara i ribiča", rekao je Piršić.

Pročitajte više