Eko Kvarner: Studija ima nedostatke; Projekt Družbe Adria odbaciti

ČLANOVI udruge Eko Kvarner iz Omišlja smatraju da Studija o utjecaju na okoliš projekta Družbe Adria ima ozbiljne nedostatke te kako osnovna teza studije da je projekt prihvatljiv nije utemeljena na nalazima iz separatnih studija, rečeno je danas na konferenciji za novinare Eko Kvarnera.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić rekao je da bitne nedostatke studije nije moguće ukloniti te da bi Komisija za procjenu Studije trebala Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predložiti uskratu odobrenja za provođenje projekta Družbe Adria.

Ako svi članovi komisije ne podupru takvo stajalište, članovi komisije, koji smatraju da studiju i projekt ne treba odobriti, mogli bi Ministarstvu dostaviti osobno mišljenje, predlažu iz Eko Kvarnera.

U toj udruzi drže da bi, nakon prikupljanja svih dostupnih spoznaja o studiji i projektu, Hrvatski sabor trebao zatražiti istupanje Hrvatske iz sporazuma o Družbi Adria, odnosno o transportu ruske nafte naftovodom preko nekoliko zemalja do omišaljske luke.

Predstavnici Eko Kvarnera bili su kao promatrači nazočni na dosad održanom dijelu sjednice Komisije za procjenu Studije o utjecaju na okoliš projekta Družbe Adria, a aktivnosti i stajališta više članova Komisije ocijenili su ugodnim iznenađenjem.

O opasnostima projekta za izvorišta vode u Gorskom kotaru govorio je Miljenko Bakota kazavši da pri izgradnji cjevovoda Jadranskog naftovoda (JANAF) nisu ostvareni osnovni vodoprivredni uvjeti te da je cjevovod u vrlo lošem stanju.

Piršić je dodao da ga začuđuje nezainteresiranost primorsko-goranske vlasti za važna pitanja zaštite pitke vode u Gorskom kotaru.

Pročitajte više