Eko Kvarner traži da se objavi studija Družbe Adrije

Udruga Eko Kvarner priopćila je danas da Studija utjecaja na okoliš projekta Družbe Adrije još nije dostupna iako je Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša obećalo da će je objaviti na svojoj internetskoj stranici.

Udruga Eko Kvarner dostavila je prije tri mjeseca Ministarstvu zaštite okoliša zahtjev da se Studija objavi na internetu. Ministarstvu su takve zamolbe poslale i ostale organizacije te Franjevački svjetovni red, koji je upozorio da zabrinuto prati ostvarenje Projekta i smatra svojom moralnom odgovornošću da sudjeluje u javnoj raspravi o Studiji, kaže se u priopćenju.

Eko Kvarner tvrdi kako su razloge kojima je obrazloženo neobjavljivanje Studije (vojna tajna i preopsežnost Studije za internet) stručnjaci ocijenili netočnima i neprihvatljivima.

Smatra da je Studiju potrebno objaviti na internetu zbog kratkog roka za javni uvid (najmanje 14 dana, a najviše 21 dan) i količine podataka (1500 stranica). U tako kratkom roku ne može se dobiti temeljit uvid u metodologiju izrade Studije, te je nakon toga podvrgnuti stručnoj kritici i javnoj raspravi, ističe Eko Kvarner.

U priopćenju se kaže da je Eko Kvarner pitao Ministarstvo obrane je li Studija ili neki njezin dio klasificiran kao vojna tajna ili je postupak klasifikacije u tijeku. Odgovor nije stigao, a Eko Kvarner tvrdi kako iz "pouzdanih izvora doznaje da je ministar Berislav Rončević kontaktirao više političke instance svoje stranke radi dobivanja uputa kako postupiti u novonastaloj situaciji".

"Smatramo da je to najbolji dokaz političkog voluntarizma i zloupotrebe institucije vojne tajne radi skrivanja informacija od javnosti, te pretvaranja javne rasprave u farsu", stoji u priopćenju Eko Kvarnera.

Eko Kvarner također je priopćio da je predsjednik te udruge Vjeran Piršić podnio privatnu tužbu protiv saborskog zastupnika Slavka Linića zbog uvreda i kleveta izrečenih u intervjuu u Vjesniku. "Tužba nije podignuta zbog osobnog obračuna s tim političarom, nego radi sprječavanja neprihvatljivog odnosa političara prema organizacijama civilnog društva", ističe se u priopćenju.

Slavko Linić nedavno je za Vjesnik među ostalim izjavio da Piršić "posluje u naftnom biznisu i da treba istražiti čime se on zapravo bavi".

(Hina) xhšup yln

Pročitajte više