Eko-Kvarner: Predsjedničkim kandidatima postavljena pitanja o ekologiji

PREDSTAVNICI ekološke udruge Eko-Kvarnera poslali su svim predsjedničkim kandidatima pitanja o aktivnostima i projektima koji bi mogli ugroziti ekosustav i bioraznolikost u Hrvatskoj, rečeno je danas na konferenciji za novinare te udruge.

Udruga predsjedničke kandidate pita podupiru li "izlazak Hrvatske iz Sporazuma o integraciji naftovoda Družba i Adria, podupiru li hitno uklanjanje protuzakonito unesene alohtone divljači s otoka svim raspoloživim metodama te podupiru li zabranu sijanja genetski preinačenih organizama na našim poljima".

Svim kandidatima dostavljena su ista pitanja, a odgovore u Eko-Kvarneru očekuju do 30. prosinca, nakon čega će, prije izborne šutnje, ta udruga objelodaniti rezultate, odnosno zaprimljene odgovore, kazao je predsjednik Udruge Vjeran Piršić.

U Eko-Kvarneru drže da je provedba projekta Družbe Adrije sada malo vjerojatna te da su predsjednik Stjepan Mesić, Socijaldemokratska partija (SDP) i Istarski demokratski sabor (IDS) jedine preostale političke snage koje podupiru sporazum o Družbi Adriji. Ističu da će s dijelovima SDP-a i IDS-a koji ne "zauzimaju kruta stajališta prema tom projektu nastojati postići kvalitetan dijalog".

Na konferenciji je nazočio predsjednik eko-udruge Eko-centra Caput Insaulae "Beli" Goran Sušić koji je istaknuo da je Hrvatska bogata bioraznolikostima te da ima velike mogućnosti razvoja ekološke poljoprivrede i turizma.

Govoreći o nedavnu slučaju stradanja zaštićenih supova na Rabu, Sušić je rekao da treba kažnjavati, ali i uklanjati razloge trovanja u prirodi, te nadzirati transport i distribuciju otrova jer je to najjeftinije i trajno rješenje. Naveo je da iz te udruge već osam godina uvjeravaju državu da se supovi truju te da će javnost ocijeniti kako će na to reagirati županijske vlasti.

Pročitajte više