Ekološka katastrofa u Helsingborgu: Iscurilo oko 15 000 tona sumporne kiseline

U HELSINGBORGU, gradu na jugu Švedske, noćas je došlo do nesreće u tvornici Kemiri, nakon čega je iz cisterne u jezero iscurilo oko 15 000 tona sumporne kiseline (neki švedski mediji navode oko 10 000 t, a drugi pak da se radi o čak 20 000 t), te je došlo do isparavanja toksičnih para iz jezera.

Nekoliko sati trajalo je u Helsingborgu opsadno stanje. Građani su bili upozoreni da ne izlaze iz svojih kuća, te da na prozore, vrata i ventilacijske otvore stave mokre ručnike. Također su upozoreni da ne odlaze u podrume.

Oko 8 ujutro, nekoliko sati nakon nesreće, građani Helsingborga obaviješteni su da je prošla opasnost, te da smiju izaći van, iako je još uvijek povećana koncentracija sumporne kiseline oko centra te u helsingborškoj luci, koja je zatvorena za sav promet. Još uvijek je zatvoreno većina školskih ustanova i dječji vrtići, no život se u gradu pokušava normalizirati.

U krugu od jednog kilometra od tvornice Kemira sve je blokirano, a na mjesto nesreće izašli su stručnjaci koji pokušavaju procijeniti zagađenje.

Vrlo pozorno prati se i vremenska prognoza zbog straha od oblaka sa sumpornom kiselinom, no prognostičari su najavili kako će vjetar otpuhati oblak daleko od grada. Međutim, još uvijek postoji mala vjerojatnost da vjetar zapuše u drugom smjeru.

Zasad je 7 osoba zatražilo liječničku pomoć i zadržani su u bolnici. Radi se o djelatnicima Kemire, koji su prema informacijama iz švedskih medija izvan smrtne opasnosti.

Udisanje sumporne kiseline u velikim koncentracijama može dovesti do ozbiljnog oštećenja pluća i dišnih puteva.

Pročitajte više