Ekolozi uklonili više od 40 tona smeća iz Tihog oceana

Ilustracija Foto: EPA

SKUPINA s Instituta Ocean Voyages koja je provela čišćenje Tihog oceana kaže da je ovo bila do sada "najveća i najuspješnija akcija čišćenja jednog oceana", javlja CNN. 

Područje između Havaja i Kalifornije je mjesto najveće koncentracije plutajućeg otpada na svijetu. 

Korištenje suvremene tehnologije u čišćenju

Koristeći suvremenu tehnologiju poput satelita i dronova, ova skupina je uklonila raznovrsno smeće poput boca za deterdžente, plastičnog namještaja i dječjih igrački iz Tihog oceana. Također je prikupljena i ribolovna oprema, odnosno mreže od kojih je jedna težila pet tona, a druga osam. U pitanju su masivne mreže od najlona ili polipropilena koje akumuliranju plastični otpad. 

Količina izvađenog otpada jednaka je težini od oko 24 automobila

Količina izvađenog otpada je jednaka težini od oko 24 automobila ili pak 6,5 potpuno odraslih slonova. No provedena 25-dnevna ekspedicija je jedva zagrebala po površini otpada pohranjenog u Tihom oceanu. Procjenjuje se da od 1,15 do 2,41 milijuna tona plastike uđe u ocean svake godine. "Ono što smo učinili je malo u usporedbi s veličinom problema, ali je skalabilno i može se širiti", rekla je Mary Crowley, utemeljiteljica spomenutog Instituta. Na ovaj način spašene su brojne ribe, dupini i kitovi. 

U planu nova akcija

U izvještaju Nacionalne uprave za oceane i atmosferu se spominju tepisi smeća ili "garbage patches", poput ovoga u Tihom oceanu, koji nastaju rotiranjem oceanskih struja koje izvlače predmete na jedno mjesto. Ta područja ugrožavaju biljni i životinjski svijet jer se životinje zapleću u smeće, osobito smeće poput plastike. Skupina koje je provela čišćenja planira nastaviti tromjesečnu ekspediciju čišćenja u budućnosti u nadi kako će joj se pridružiti i druge organizacije.

Pročitajte više