Ekonomski rast Velike Britanije usporio unatoč programu pomoći restoranima

Foto: EPA

BRITANSKA ekonomija nastavila se oporavljati u kolovozu te je porasla za samo 2,1 posto, unatoč programu pomoći restoranima, javlja BBC.

Radi se o programu "Eat Out to Help Out" preko kojega je u kolovozu od ponedjeljka do srijede nuđeno 50 posto popusta na obroke do maksimalno 10 funti.

Popust je ostvaren za više od 100 milijuna obroka. 

Ipak, BBC piše kako je ovaj porast od 2,1 posto manji od očekivanog te da je ekonomija i dalje za 9,2 posto slabija nego prije pandemije. Ipak, rast u kolovozu je slabiji od širenja u lipnju i srpnju. 

Što slijedi?

Analitičari tvrde kako će se u nadolazećim mjesecima rast dodatno usporiti zbog novih restrikcija zbog koronavirusa, ali i zabrinutosti zbog Brexita bez dogovora. 

"Jasno smo dali do znanja da smo spremni napraviti i više nego što je potrebno"; rekao je glasnogovornik ministarstva financija i dodao da će neke tvrtke biti pogođenije od drugih, ali će se i za njih tražiti potpore. 

Očekuje se kako će danas biti objavljene nove mjere potpore gospodarstvu.

Koja je šira slika?

Ured za statistiku Velike Britanije kaže da su važni sektori ekonomije poput usluga i građevine i dalje značajno manji nego u veljači. No, njihovi podaci pokazuju kako sektori rastu kroz svibanj, lipanj i srpanj, kako su se mjere olakšavale.

"Ekonomija se nastavila oporavljati u kolovozu, ali manje nego u prethodnim mjesecima", rekao je Jonathan Athow, zamjenik nacionalnog statističara za ekonomiju iz Ureda za statistiku. 

"Bilo je jakog rasta u restoranima i smještajima zbog olakšavanja mjera, sheme Eat Out to Help Out, kao i ljudi koji su odlučili ostati doma preko ljeta. Ipak, mnogi drugi dijelovi sektora nisu toliko rasli. Građevina se i dalje oporavlja, a značajno joj pomaže povećan broj građenja kuća", rekao je za BBC.

Dodao je kako je ograničen rast u proizvodnji s proizvodnjom automobila i zrakoplova, što je značajno manje nego na početku godine. 

Britanska ekonomija i dalje daleko od razina prije korone

Sarah Sewin, ekonomistica i glavna istražiteljica Standard Chartered banke, rekla je da unatoč potporama kroz "Eat Out to Help Out" program nije bilo rasta u proizvodnji. 

"Iako vidimo da se grade kuće, i to je slabije nego ranije, pa se čini kako se tempo oporavka usporava", rekla je. 

Dodala je i kako to ne iznenađuje jer je rast bio jak u lipnju i srpnju. "Ipak, ovo nam može dati razloga za zabrinutost za mjesece pred nama", kaže.
 

Pročitajte više