Ekonomski savjetnici njemačke vlade: Inflacija i visoke kamate koče gospodarstvo

Ilustracija: EPA

Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su danas vladini ekonomski savjetnici.

Vijeće "mudraca" revidiralo je prognozu prema kojoj bi se njemačko gospodarstvo ove godine trebalo suočiti s blagom recesijom i sada očekuje stagnaciju, uz prognoziranu stopu rasta od 0.2 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 1.3 posto, izračunali su.

Prognoza blago poboljšana

Prognoza za ovu godinu blago je poboljšana zbog stabilnije opskrbe energijom koja je ublažila rast veleprodajnih cijena i otvaranja kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida i očekivanog jačanja inozemne potražnje, tumače stručnjaci.

"Snažniji rast (aktivnosti) u ovoj i idućoj godini sprečavaju oslabljena kupovna moć zbog inflacije te pogoršani uvjeti financiranja i spori oporavak inozemne potražnje", objasnila je predsjedateljica grupe Monika Schnitzer.

Europska središnja banka osjetno je podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, što je pogoršalo uvjete financiranja za kućanstva i poduzeća i prigušilo potrošnju i ulaganja, napominju vladini savjetnici.

Stroža monetarna politika vjerojatno će znatnije utjecati na inflaciju i zakočiti rast cijena tek tijekom godine, dodaju. 

ECB će vjerojatno ponovno podići kamate

Inflacija u eurozoni još je daleko od zacrtanih dva posto pa će ECB vjerojatno morati ponovno podići kamatne stope, istaknula je članica vijeća Ulrike Malmendier dodavši da borbu protiv inflacije središnjim bankama otežava neizvjesnost na financijskim tržištima u proteklim tjednima.

Inflacija bi ove godine, prema procjeni savjetnika njemačke vlade, trebala iznositi 6.6 posto i kliznuti na tri posto u 2024.

Rast potrošačkih cijena zamjetno će usporiti tek u idućoj godini zbog povećanja plaća i viših proizvođačkih cijena, koje će još neko vrijeme priječiti popuštanje inflacije, rekao je član vijeća Martin Werding.

"Inflacija se sve više širi na cijelo gospodarstvo", naglasio je Werding.   

Pročitajte više

 

Pročitajte više