Ekonomski summit u Varšavi u znaku optimizma zbog proširenja EU

EUROPA će 1. svibnja prevladati svoju tragičnu povijest kada 10 zemalja, od kojih se većina našla iza Željezne zavjese nakon II. svjetskog rata, pristupi Europskoj uniji, rekao je u srijedu poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski na otvaranju Europskog ekonomskog summita u Varšavi.

"Za dva dana svjedočit ćemo događaju bez presedana, odnosno do sada najvećem širenju Europske unije", rekao je Kwasniewski.

Tada će se 10 zemalja s oko 77 milijuna ljudi pridružiti postojećem 15-članom bloku, rekao je poljski predsjednik.

"Neprirodna podjela kontinenta, koja se dogodila nakon II. svjetskog rata, bit će okončana... 1. svibnja 2004. Europa će prevladati svoju tragičnu povijest", kazao je.

Kwasniewski je upozorio da proširenje EU ne smije stvoriti nove barijere u Europi, već da umjesto toga treba "otvoriti vrata suradnji s prijateljima", posebno na istoku.

Uz izuzetne mjere sigurnosti u Varšavi je u srijedu počeo trodnevni skup na kojem će više od 800 sudionika iz 45 zemalja, među kojima su predsjednici država ili vlada 25 europskih zemalja, raspravljati o ekonomskim, političkim i socijalnim izazovima širenja EU.

"Europa - proširenje i dalje od njega", tema je skupa koji se održava u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), a uz državnike okupio je i vodeće poslovne ljude, znanstvenike i čelnike nevladinih organizacija.

"Trebamo pronaći način izlaska iz ekonomske stagnacije, u koji ćemo uključiti sve snage proširene Europe", rekao je na prvoj plenarnoj sjednici skupa portugalski predsjednik Jorge Sampaio.

Uz njega na summitu su i predsjednici Njemačke Johannes Rau, Švicarske Joseph Deiss i finski premijer Matti Vanhanen, te predsjednici i premijeri zemalja srednje i istočne Europe.

Anthony Burgmans, predsjednik grupe Unilever i supredsjedavajući summita, rekao je da Europa treba "profitirati od proširenja kako bi osmislila novi model umjesto onoga koji je u Europi bio na snazi 20 ili 30 godina nakon Drugog svjetskog rata". Upozorio je k tomu da "Sjeverna Amerika, Indija i Kina neće čekati na putu ekonomskog razvoja te da je vlak već krenuo".

U Varšavi se okupilo i oko 5.000 anti-globalista koji su organizirali anti-summit s raspravama i predstavama na otvorenom, a domaćin, poljski predsjednik Kwasniewski, apelirao je da prosvjedi proteknu miroljubivo.

Petoro antiglobalista, koje je organizator pozvao da sudjeluju u jednoj od 40-ak tematskih rasprava na skupu, danas je napustilo dvoranu prosvjedujući zbog strogih mjera sigurnosti u Varšavi i zabrane ulaska u Poljsku za neke od njihovih aktivista.

Pročitajte više