Ekskluzivno: Index u posjedu dokumenta koji dokazuje sumnjive Todorićeve transakcije

KULMEROVI DVORI, obiteljska rezidencija hrvatskog tajkuna Ivice Todorića, kako dokazuje dokumentacija do koje je došao Index.hr, opterećena je dvama kreditima, odnosno hipotekama u visini od 53 milijuna eura! Tako je, kako samo otkrili, dvorac opterećen kreditom od 23,849.999 eura koji je osobno Todorić "podignuo" kod Hypo Leasing Kroatien banke, kao i kreditom od 30 milijuna eura kod Hypo Alpe Adria Bank koji je podignut u središnjici u Klagenfurtu, a sve to pobudilo je interes istražitelja u Austriji.

Austrijska glavobolja za Todorića

Naime, ono što trenutno brine Todorića nije čak ni mjesečna rata od 1,4 milijuna kuna plus PDV, koliko mora plaćati Hypo Leasingu za manji kredit od 23 milijuna eura koji je dobio uz svega 5,5 posto kamata, već  upravo velik interes državnog odvjetništva u Klagenfurtu u sklopu istrage o "Hypo plasmanima", što nam je neposredno potvrdio u razgovoru za Index i glasnogovornik austrijskog odvjetništva u Koruškoj Helmut Jamnig.

Dokumente pogledajte OVDJE

Štoviše, kako smo istražili, cijela priča oko Kulmerovih dvora vrvi od niza nelogičnosti, počevši od one kako je Todorić od vlastitog Agrokora kupio rezidenciju za gotovo trideset milijuna eura, pa do nelogičnosti u datumima, jer 2005. godine, kada je obavljena transakcija, Grad Zagreb, Milan Bandić i sam Todorić upirali su se na zadnje prste kako bi dokazali da će se tamo graditi Agrokorov hotel, i to prema postojećem Prostornom planu.

Nelogičnosti idu sve do "sitnice" da je upravo te godine kada su se dizali krediti za Kulmer podignut i onaj "veliki kredit" od EBRD-a u visini od vrtoglavih 475 milijuna eura, za koliko je Todorić založio Agrokor, Jamnicu, Konzum, Ledo i Zvijezdu.

Na kraju ne manje važna je i činjenica da bi prema bankarskim zakonima za hipoteku od kojih 50-ak milijuna eura nekretnina morala vrijediti više nego dvostruko od tog iznosa. Tko je procijenio da Kulmerovi dvori vrijede više od stotinu milijuna eura, nije nam poznato, no zato jest činjenica da je Carla Bruni svoj "skromni" dvorac kraj Torina uspjela uvaliti šeiku za nešto više od 11 milijuna eura. No, krenimo redom. Od početka.

 Kupio od Agrokora Kulmerove dvore za 29,8 milijuna eura

Početkom stoljeća od ZANE (Zagrebačke nekretnine) kompleks je kupila mala tvrtka, Sintagma d.o.o., koja je imala samo jednog zaposlenog, odnosno direktoricu Maju Manolu i bila je registrirana za "posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima". Sintagma je krajem 2000. godine pripojena Agrokoru, a tada i Todorićev koncern slijedom stvari dobiva i Kulmerove dvore.

Tri godine nakon toga slijedi i početak akcije useljavanja Todorićevih u podsljemensku zonu gdje je lociran dvorac. Te 2003. godine Agrokor je dobio suglasnost konzervatora i dozvole Grada Zagreba za obnovu povijesne građevine, uz uvjet da u rezidenciji bude i javni objekt. Agrokor se odlučio za hotel, a obnova zdanja trajala je oko tri godine i stajala manje od tri milijuna eura.

Prema dokumentaciji do koje je došao Index, odnosno Ugovoru o prodaji nekretnina, što do sada nije bilo poznato, Ivica Todorić kupio je od Agrokora 19. prosinca 2005. godine Kulmerove dvore za 29,8 milijuna eura. Bandićev ured za prostorno planiranje posjetio je Todorića godinu dana kasnije, 2006. godine, i utvrdio prigodom tehničkog pregleda da je sve napravljeno u skladu s dokumentacijom te da hotel čak ima recepciju.

Međutim, hotel nikada nije otvorio vrata, a Agrokor (ne Todorić) tvrdio je da i dalje traži kategorizaciju od Ministarstva turizma. Naravno, cijela priča okončana je 17. prosinca prošle godine kada im je Bandić izdao lokacijsku dozvolu za prenamjenu hotela Kulmerov dvorac u rezidencijalnu građevinu.

Zašto Austrijance zanima Todorić, a ne i Hrvate?

No, vratimo se u 2006. godinu. Naime, Todorić je zbog kupovine dvorca od tvrtke u kojoj je vlasnik podigao kredit kod Hypo leasing Kroatiena, a ugovor je solemniziran kod javne bilježnice Zorke Čavajde u Zagrebu u travnju. Opterećenje od 23,8 milijuna eura upisano je u teretovnicu u zemljišnim knjigama. Isto tako, u teretovnici je upisan i kredit od Hypo Alpe Adria Banke u visini od 30 milijuna eura, i to 10. svibnja 2007. godine.

Ova dva kredita posebno su znakovita jer Austrijanci u sklopu istrage o Hypo banci, odnosno nekretninskom biznisu Hypo banke u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istražuju sve hipotekarno opterećene impozantne vlasničke portfelje, u koji se savršeno uklapa i Kulmerov dvorac.

"Mogu vam reći da državno odvjetništvo u Klagenfurtu u sklopu istrage o Hypo Alpe Adria banci istražuje i poslove u Hrvatskoj, ali ne može dati dodatne detalje kako se ne bi poremetio tijek istrage", rekao je službeno glasnogovornik odvjetništva u Koruškoj Helmut Jamnig koji nije mogao potvrditi, ali ni demantirati da je predmet zanimanja upravo Kulmerov dvorac.

Za Agrokor sve transparentno

U Agrokoru ne vide ništa čudno i za njih je sve transparentno.

"Ne znam jeste li primijetili da su spomenuti krediti na ime g. Ivice Todorića potpuno javno i transparentno dostupni od prvog dana stavljanja u plasman. Isti su odobreni u skladu sa svim propisima u bankarskom poslovanju i nikada nitko nije dovodio u pitanje njihovu regularnost, niti su ikada bili predmetom bilo kakvih istraga, niti imamo saznanja da su to sada", rekla nam je direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora Anja Linić.

Također, unatoč zemljišnom izvatku u kojem stoje dva zaduženja od ukupno 53 milijuna eura, u Agrokoru tvrde da to nije istina.

"Iznosi koje vi navodite nisu niti približno točni. Sama suradnja s Hypo grupom i nadalje je vrlo kvalitetna i profesionalna, što možete i kod njih provjeriti”, rekli su nam u Agrokoru. Naravno, Hypo se ogradio od cijele priče - bankarskom tajnom.

Pročitajte više