EKSKLUZIVNO Index u posjedu kompromitirajuće snimke Tomislava Karamarka

Foto: Index, Pixsell

ZAGREB, 1. TRAVANJ- Jedan od osnivača HDZ-a Indexu je ekskluzivno dostavio audio snimku koja duboko kompromitira Tomislava Karamarka. Ovaj viđeniji član strake devedesetih, koji nije želio da ga imenujemo, predao nam je snimku i fotografiju iz devedesetih koja otkriva potpuno drugačiju stranu aktualnog čelnika HDZ-a.

"Gradeći svoj nacionalsocijalistički imidž, trudeći se agresivnim istupima i druženjem s nacističkim šljamom impresionirati svoje polupismene birače iz najgorih hrvatskih pripizdina, zadnja stvar koja Karamarku treba je da iscuri ova snimka. Ne bih vam je ni dao da Karamarko na krajnje podmukao način nije zabranio večeri poezije HDZ-a, koje se održavaju još od početka devedesetih, a koje je često posjećivao i sam Tuđman" govori nam visoki izvor iz HDZ-a.



Na snimci se nedvojbeno čuje Tomislav Karamarko kako recitira svoju pjesmu "Zagreb", pjesmu koju je napisao u svojoj mladosti.

"Riječ je o pjesničkim večerima koje se u HDZ-u održavaju od samog osnutka stranke, a koje je ukinuo Karamarko iako se devedesetih borio rukama i nogama da im prisustvuje. Ova snimka je dokaz da je prisustvovao, a sad ih se srami", ogorčen je Indexov sugovornik i blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika


Naime, u HDZ-u još od samog osnutka postoji pjesnički klub, a tijekom devedesetih poetske večeri organizirale su se gotovo na tjednoj bazi, rekao je za Index jedan od osnivača HDZ-a. HDZ-ove pjesničke večeri redovito su okupljale desetak ljudi, a njihovo održavanje bilo je poznato samo užem krugu ljudi oko Tuđmana. Tradiciju pjesničkih večeri HDZ-ovaca nastavio je Sanader, a ukinuo ih je Karamarko iako je i sam sudjelovao na njima u devedesetima.

Tuđman na Pantovčaku organizirao HDZ-ovske večeri poezije

Postojanje pjesničkih večeri istaknutih HDZ-ovaca posebno je zanimljivo kada se zna da su se Tuđman, Sanader, Jadranka Kosor i Karamarko bavili pisanjem poezije. Na jednoj takvoj pjesničkoj večeri nastupio je i mladi Tomislav Karamarko sa svojom pjesmom "Zagreb".

"HDZ je osnovan u barakama upravo zbog toga što su neki istaknuti osnivači HDZ-a još krajem osamdesetih tu održavali svoje večeri poezije. Neki od njih bili su bliski Tuđmanu i upravo su oni predložili mjesto osnutka. Ja sam im se malo kasnije priključio. Tuđmanu se ideja o poetskim večerima odmah svidjela jer je i sam u mladosti pisao pjesme, a pjesništvo je držao zaslužnim za opstanak Hrvata kroz povijest", za Index govori jedan od osnivača HDZ-a koji se dolaskom Tomislava Karamarka marginalizirao iz stranke.


On je za Index ispričao kako je vodstvo HDZ-a na čelu sa Tuđmanom redovito prisutvovalo pjesničkim večerima.

"Nekad se poezija čitala i na Pantovčaku kod Tuđmanovih, sjećam se kako je tamo jednom izrecitirao "Biti i mniti svemiropolisno", njegovu pjesmu koju je napisao u mladosti. Početkom devedesetih dominirala je domoljubna poezija. Ima ona jedna pjesma koju na samrti kazuje hrvatski domobran u Sedlarovom Četveroredu, nju je napisao Pašalić. Na jednoj takvoj večeri prvi put sam i vidio mladog Tomislava Karamarka. Mislim da je to bilo 1992. godine, kasnije sam ga vidio još nekoliko puta, ova slika napravljena je na jednoj od tih večeri. Sjećam se da je odrecitirao nekoliko pjesama, ali imam snimku samo jedne", govori nam ovaj izvor koji kaže da su HDZ-ovi pjesnici, kako su se zvali, imali ogroman utjecaj na svakodnevnu politiku.

"Naravno, osim o pjesmama, tu se raspravljalo i o svakodnevnoj politici. Pjesničke večeri se nisu snimale, osim kad bi Tuđman to poželio. S jedne takve je i ova Karamarkova snimka. Nakon čitanja poezije često bismo ostali jesti i piti do kasno u noć, tu su sklopljena mnoga politička prijateljstva", priča nam naš anonimni izvor koji je tu prvi put zamijetio Ivu Sanadera.

"Tuđman je već bio bolestan pa smo počeli rjeđe dolaziti. U stranci je glavnu riječ vodio Pašalić, ali njega na pjesničkim večerima nije bilo. Tu se sve više isticao Ivo Sanader, mislim da je na jednom takvom sastanku upravo i dogovoreno da on bude kandidat za predsjednika stranke nakon Tuđmanove smrti", otkriva naš izvor.

Pjesničke večeri ukinuo Karamarko jer nisu dovoljno "macho"

Nakon dolaska Sanadera na vlast, pjesničke večeri članova HDZ-a održavale su se znatno rjeđe, jednom u dva do tri mjeseca. On sam je dolazio, ali tada je to već bila gotovo politička, ne poetska organizacija.

"Tada su znali doći razni HDZ-ovci iz Dalmatinske zagore sa svojim pjesmama koje su izazivale podsmjeh jer su bili netalentirani i nepismeni. Većina njih je kasnije dogurala jako visoko", otkriva naš izvor.

Posljednja večer HDZ-ovih poeta održana je krajem 2013.

"Karamarko je zabranio takva okupljanja. Iako nam to nikada nije došao reći, ključ od jednog stana u vlasništvu HDZ-a nije nam ustupio jer pjesništvo nije dovoljno "macho" za prave Hrvate. Do sada se nikada nije u javnosti o tome pričalo, to je bila tajna vrha HDZ-a koju smo lako čuvali jer nas na tim večrima nikada nije bilo više od deset. Karamarko se sada boji da se ne otkrije da je recitirao ljubavne pjesmuljke kao i Sanader, to bi mu srušilo popularnost među desnim radikalima koji ga podržavaju. Mi pjesnici koji smo osnivali HDZ zajedno s Tuđmanom i za vrijeme noćnih redukcija struje uz svijeću recitirali Charlesa Baudelairea sada se ne možemo više okupljati u stranačkim prostorijama jer njemu to nije dovoljno muževno. Dva dana sam na tavanu tražio snimku i fotografiju mladog Karamarka, pa neka sad objašnjava", zaključuje za Index jedan od osnivača HDZ-a.
 

Pročitajte više