Ekskluzivno: Privedeno desetak osoba u istrazi oko propasti Kamenskog, očekuju se uhićenja

KAKO DOZNAJE Index, jučer tijekom dana u zajedničkoj akciji policije i Uskoka privedeno je desetak osoba koje se vežu uz istragu oko tvrtke Dalta odnosno zajedničkih poslova Miroslava Kulte, Antuna Crlenjka, Davora Vlajčevića i Ninoslava Pavića koji su doveli do uništenja tekstilnu industriju Kamensko. 

Deset privedenih osoba - svjedoci

Svih desetak osoba je saslušano i trebali bi biti svjedoci u slučaju kako je propalo Kamensko, a prema njihovim iskazima na vrhu piramide nalaze se: hrvatskom pravosuđu neuhvatljivi Miroslav Kutle te njegovi pomagači Antun Crlenjak, čelni čovjek Dalte, čelnik tvrtke Vilinske poljane Davor Vlajčević te naposljetku novinski tajkun Ninoslav Pavić. 

Ključna saznanja dao je voćar Ivan Krpina koji je izradio projekt dugotrajnog nasada jabuka, što je bilo temelj za povećanje vrijednosti tvrtke Dalta od 120 tisuća kuna na 33,6 milijuna kuna, iako je od početka bilo jasno da je riječ o fiktivnom poslu.

> Steže se obruč: Trgovački sud postavio upravitelja u tvrtku Dalta!

> Kamensko je uništio Miroslav Kutle, novcem koji je dobio od Ninoslava Pavića


> Policija na tragu zajedničkih poslova Ninoslava Pavića, Miroslava Kutle i Ivice Todorića

Naime, istraga je utvrdila da je Kamensko namjerno zaduživano da bi se moglo polagati pravo na njegovu imovinu, a iza svega stajali su Kutlini ljudi.

U MUP-u su nam službeno odgovorili kako tijekom jučerašnjeg dana nije bilo uhićenja vezano za slučaj Kamensko, no doznajemo da je bilo privođenja. Uhićenja bi mogla uslijediti već ovih dana.

Pavić, Kutle, Todorić

Kako doznajemo, policijska istraga utvrdila je kako je operaciju prisvajanja zemljišta zagrebačke tvornice Kamensko zapravo osmislio tajkun Miroslav Kutle koji se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa u BiH. Isto tako policija je utvrdila da novcem kojim je Kamensko zaduživano, da bi se na njegovu imovinu mogle staviti zabilježbe, dijelom potječe i od Ninoslava Pavića.

Na čelu Dalte je bio Antun Crlenjak koji joj je podigao vrijednost tako što je Daltu učinio nositeljem projekta višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da  projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna.

Vilinske poljane kupile Daltu za 29,7 milijuna kuna, pa sutra prodali Paviću za 33,6 milijuna kuna

"Nabildanu" Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću, za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com za 33,6 milijuna kuna.

Istraga je utvrdila da su Vilinske poljane posudile novac Kamenskom za tekuće poslovanje tvrtke, a dio novca navodno je išao prema fizičkim osobama koje su ga prenijele na račune pet manjih tvrtki. Tih pet tvrtki dale su pozajmicu Kamenskom, kako bi kasnije mogli upisati zabilježbu na imovinu tvrtke.

Na kraju istrage došlo se do saznanja kako iza pet od šest tvrtki, koje su na koncu upisale zabilježbu na imovinu Kamenskog, stoji Kutle, a novac koji je Pavić isplatio na ime kupnje tvrtke Dalta, dio je duga koji vlasnik EPH već duže vrijeme ima prema poduzetniku Kutli.

Rasulo u Dalti

Kako je prvi pisao Index, Trgovački sud u Zagrebu, odredio je prije mjesec dana u tvrtki Dalta d.d. Matu Balenovića kao upravitelja po službenoj dužnosti s obzirom da je skupština društva održana davnog 16. lipnja 2008. godine, a tada je kao vlasnik predstavljen Ante Crlenjak, a ne Pavić, iako je svega deset dana prije potpisan kupoprodajni ugovor. U međuvremenu su istekli mandati dijelu Nadzornog odbora.

Pretpostavlja se da se u Daltu nije "diralo" upravo u strahu od policijske istrage te se nisu mijenjali odnosi u tvrtki unatoč javno objavljenim dokumentima o kupoprodaji. No, odugovlačenje je trajalo predugo pa je na kraju prekoračen zakonski rok. 

Stečajni upravitelj Balenović, kako nam je priznao u razgovoru, u tvrtki je našao - kaos. Dokumentacije više nije bilo, a nejasno je što može napraviti s tvrtkom s obzirom da nema dugovanja ni potraživanja, a na računu je zadnji put bilo "živo" 2008. godine. U vrijeme kada je Balenović ušao u tvrtku Dalta, istodobno ju je češljala i policija. 

Sve je krenulo od Todorića

Podsjetimo, Index je objavio u veljači ove godine kako je novinski tajkun Ninoslav Pavić za 33,62 milijuna kuna kupio tvrtku Dalta koja je bila u sastavu Globus grupe Miroslava Kutle. Kupovina Dalte, koja je imala svega 120 tisuća kuna temeljnog kapitala, realizirala se nakon što je Ivica Todorić od Pavića kupio tek osnovanu tvrtku mStart telekomunikacije koja je bila dijelom tvrtke Com.Com i to za vrtoglavih 43,65 milijuna kuna.

Prodaja mStarta predstavljala je za tu godinu 96,2 posto svih prihoda tvrtke Com.Com, a bez Todorićeve kupovine ne bi bila moguća ni kupovina Dalte.


Pročitajte više