Ekskumacija posmrtnih ostataka civila u jami kod Ljubova

Tijekom eksumacija posmrtnih ostataka iz novopronađene masovne grobnice u jami zvanoj "golubnjača", na području Ljubova, u Ličkosenjskoj županiji, u posljednja tri dana ekshumirano je osam ostataka civilnih žrtava, doznaje se od pukovnika Ivana Grujića.

"Žrtve su sve bile vezane prije nego što su bile bačene u jamu, a riječ je o civilima - muškarcima i ženama starije životne dobi, nad kojima je zločin počinjen najvjerojatnije 1991.

Budući da su sve pronađene žrtve bile obučene u zimsku odjeću to govori o vremenu kada su ubijene. Žrtve se mogu, ali ne nužno, dovesti u vezu s nestalim Hrvatima iz Široke Kule u listopadu 1991.", rekao je pukovnik Ivan Grujić, pomoćnik za zatočene i nestale u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Jama u kojoj su pronađeni poubijani civili duboka je oko 60 metara, a pored posmrtnih ostataka žrtava u jami su pronađeni nakit i dijelovi odjeće, što će pomoći u preliminarnoj identifikaciji, rekao je pukovnik Grujić.

Najavio je da će ekshumacija iz te jame biti završena sutra, te kako se očekuje pronazak posmrtnih ostataka još najmanje dviju žrtava.

Cijeli proces vodi se u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, po nalogu Istražnog suca iz Gospića, uz nazočnost nadležnog Državnog odvjetnika.

Ekshumaciji nazoči i predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba. Hrvatska još uvije traga za 1189 osoba.

Prije nekoliko dana, 21. rujna počela je ekshumacija na području Ličko-senjske županije. Eksumirano je 10 osoba, na području Gospića i Lapca i sve su to bili pojedinačni slučajevi.

U županiji Ličko-senjskoj dosad je pronađeno pet masovnih grobnica, a ekshumacija prve od njih obavljena je 1995.

Od tih pet masovnih grobnica, dvije su bile u jamama zvanim "golubnjača", a ova novopronađena jama je treća. Na tom području nalazi se najmanje 60 jama zvanih "golubnjača".

U županiji Ličko-senjskoj do danas su eksumirani posmrtni ostaci 62 žrtve, većinom Hrvata.

Na tom području dosad je ekshumirano i 499 osoba, uglavnom srpske nacionalnosti stradalih u vojno-redarsvenoj akciji Oluja, 1995., a koji su bili pokopani, u skladu sa Ženevskom konvencijom, u Kninu, Gračacu i Korenici.

(Hina) xbma ysp

Pročitajte više