Eksplozija bombe u džamiji: Najmanje 30 mrtvih

NAJMANJE je trideset osoba ubijeno, a više je desetaka ranjeno u eksploziji bombe koju je najvjerojatnije nosio bombaš samoubojica, u petak tijekom molitve, u šijitskoj džamiji u Sialkotu, na istoku Pakistana, izvijestila je policija.

"Trideset je osoba ubijeno, ali bi ih moglo biti i više, jer su neki ranjenici u kritičnom stanju", kazao je za AFP policajac Ishtiaq Hussain Shah nedaleko od mjesta nesreće.

"Riječ je o terorističkom činu", kazao je načelnik gradske policijske uprave Nisar Ahmed. "Mislimo da je atentat počinio samoubojica", dodao je.

Vjernik koji je sudjelovao na molitvi Hamid Naqvi svjedoči da se eksplozija dogodila dok je mnoštvo slušalo propovijed. "Zavladala je panika, bilo je krvi, krici su se čuli odasvud", kazao je.

Šijitska zajednica čini 15 posto od 150 milijuna Pakistanaca kojih je 97 posto muslimana. U sukobima između šijitskih ekstremista i sunita u Pakistanu od početka devedesetih poginulo je nekoliko tisuća osoba.

Atentat se dogodio nekoliko dana pošto su pakistanske snage 26. rujna ubile islamističkog militanta Amjada Farooqija, glavnog novačitelja za Al Qaidu u Pakistanu kojeg vlasti sumnjiče za organiziranje dvaju neuspjelih atentata na predsjednika Perveza Mušarafa u prosincu prošle godine i na premijera Shaukata Aziza.

Nedavno je predsjednik Mušaraf izjavio da je u borbi s mrežom Al Qaidom ostvaren značajan uspjeh i da je dosad uhićeno više od šesto osumnjičenika.

Pročitajte više