Eksploziv za napad na London stigao iz Beograda?

GIORA ŠAMIS, urednik izraelskog sitea "Debka", koji je među prvima objavio vijest da eksploziv koji je Al-Qaida upotrijebila za terorističke napade u Londonu potječe iz Beograda, potvrdio je tu vijest u razgovoru sa srpskim novinarima.

"U pitanju su dobro organizirani kanali za šverc i trgovinu oružja, a ja stojim iza članka koji je objavljen i tvrdim da je on apsolutno istinit."- kazao je Šamis u razgovoru za srbijanske dnevne novine "Blic".

Web site "Debka" prema najnovijim informacijama ima dobre veze s izraelskom tajnom službom Mosad, a nedavno je objavio i kako nekoliko velikih trgovaca oružjem već godinu dana posluje u Beogradu.

Al-Qaida je, kako piše na siteu, jedna od njihovih najvećih kupaca.

Analizom eksploziva pronađenog kod pobunjenika u Iraku, koju je izvršila američka vojska, utvrđeno je kako potječe iz industrije Srbije i Crne Gore. Do istih saznanja došla je i izraelska vojska koja je zaplijenila veliku količinu oružja namijenjenog Iraku.

Šverceri oružje nabavljaju iz skladišta Vojske SiCG potkupljujući časnike, dok srpske vlasti zatvaraju oči pred problemom. te ne žele odgovoriti na zahtjeve iz Washingtona da prekinu trgovinu.

"Riječ je o specijalnim poslovima i osobe koje ih obavljaju daleko su iza scene. Razni tipovi mafije funkcioniraju dobro uhodanim putevima, tako da to nema veze s dobrim odnosima Srbije i Amerike. U pitanju je problem čitave međunarodne zajednice jer trgovci oružjem nisu nacionalno obojeni i njih zanima samo zarada." -rekao je Izraelac, te dodao kako je vrlo moguće da se radi o eksplozivu koji je porijeklom iz vojnih skladišta bivše Jugoslavije.

Iako je srpska tajna služba BIA negirala ove tvrdnje, razni analitičari s kojima se kontaktiralo govore kako je još uvijek nemoguće utvrditi podrijetlo eksploziva.

Pročitajte više