Ekstremistički teror u Tajlandu, budistu odrubljena glava

U JUŽNOM Tajlandu je jednom muškarcu, budistu, odrezana glava u napadu nekolicine zasad neidentificiranih napadač. Sumnja se da su za napad krivi muslimanski pobunjenici, koji su pored tijela ubijenog čovjeka i njegove supruge ostavili poruku na kojoj stoji upozorenje budistima da se maknu iz područja, koje je već tri godine poprište žestokog nasilja.

Naime, Yala, Narathiwat i Pattani, tri najjužnije tajlandske provincije, već tri godine (od siječnja 2004.) trpe pobunu muslimanskih ekstremista, a u sukobima njih s vojskom i policijom dosad je poginulo oko 1 900 ljudi. U tim provincijama ima preko 80 posto muslimana, a manje od dvadeset posto budista.

Šef policije u provinciji Yalai, u kojoj se dogodio najnoviji napad, kaže da su se ubijeni budist i njegova žena vraćali kući s plantaže gume na kojoj su radili, kad su ih napali naoružani muškarci koji su na njih prvo otvorili vatru (pri čemu su ubili ženu i muškarca triput upucali u prsa) i nakon toga muškarcu odrezali glavu.

U drugom incidentu u istoj provinciji u napadu iz jurećeg vozila ubijen je drugi budist. Policija i u ovom slučaju sumnjiči muslimanske ekstremiste.

U zadnje su vrijeme ekstremisti počeli izvršavati napade na civile i državne službenike. Zbog takvih napada, udruga učitelja prije nešto više od mjesec dana odlučila je zatvoriti škole.

Tri provincije su još od 30-ih godina prošlog stoljeća poprište separatističkih pokreta. Postoje sumnje da su današnji ekstremisti povezani s radikalnim muslimanskim grupama kao što je Moro Islamic Liberation Front s Filipina. Sumnja se na povezanost s Al-Qaidom, iako ovo nikad nije dokazano.

J.D.

Pročitajte više