Ekstremni Židovi možda žele ubiti premijera Sharona

EKSTREMNI Židovi koji se ne slažu s planom Ariela Sharona o povlačenju iz pojasa Gaze možda kuju plan ubojstva izraelskoga premijera, objavili su u srijedu viši izraelski dužnosnici.

Ogorčenje istaknutih rabina desničara i ekstremističko ozračje koje pothranjuju protivnici povlačenja iz Gaze predviđenoga za iduću godinu, pojačava strah od mogućega pokušaja ubojstva Sharona koji je nekad bio glavni junak židovskih doseljenika na zauzete teritorije.

Ministar unutrašnje službe sigurnosti Tsahi Hanegbi kaže da bi glavna opasnost bio atentator koji bi napao Sharona kao što je ultranacionalist Yigal Amir 1995. ustrijelio premijera Yitzhaka Rabina.

"Strahujemo od... usamljenoga atentatora koji sjedi sam u prostoriji, na sebe preuzima odgovornost za iskupljenje Izraela, ustaje i kreće u akciju", rekao je Hanegbi za radio izraelske vojske.

Sharon je bio miljenik desničara koji zagovaraju doseljavanje, a početkom ove godine postao im je neprijatelj jer je objavio plan da do 2005. ukloni sva doseljenička naselja u Gazi, njih 21, i četiri od 120 na Zapadnoj obali.

Odonda je služba sigurnosti Shin Bet, koja ga štiti, pojačala sigurnosne mjere oko Sharona. No izvori u Shin Betu kažu da su nedavno poduzeli još neke, neprecizirane korake zaštite. "Nema nekog posebnog upozorenja, ali zbog ove atmosfere i radikaliziranja desničara, ocijenili smo da je (Sharon) u većoj opasnosti", rekao je izvor iz Shin Beta.

Šef Shin Beta Avi Dichter obavijestio je u nedjelju na sjednici vlade izraelski kabinet o jačanju radikala među protivnicima povlačenja iz Gaze.

"Idući nam je atentat pred vratima", rekao je za radio izraelske vojske Carmi Gillon koji je 1995. vodio Shin Bet.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više