EKUMENSKI SKUP U STUTTGARTU ŠALJE SVIJETU PORUKU MIRA

Europa je stigla do odlučujuće točke za svoju egzistenciju i budućnost, jer se ne može nikako ograničiti samo na zajedničko tržište ili zajednicu koja će jamčiti sigurnost svojim građanima. Nagovještava se novi vjetar Božje ljubavi koji sve narode Europe potiče da Europa bude mnogo više, zaključili su u subotu sudionici Prvog međunarodnog susreta predstavnika 175 kršćanskih zajednica i pokreta održanog u Stuttgartu.

U zaključcima skupa se kaže da je Europa kao kontinent različitosti i ljepote doživjela blistave uspone ali i gorke padove koji su pokazali da je čovjek sposoban i za najgora zla poput dva svjetska rata, logora i gulaga, ali smo unatoč tome danas zahvalni svjedoci pomirene Europe, slobodne i demokratske. U tom svjetlu kršćanske zajednice i pokreti nude Europi novo zajedništvo, sposobno oduprijeti se svim izazovima vremena. Europa postaje poruka mira, mira koji želi graditi mostove među narodima i "globalizirati" solidarnost i pravdu.

Papa Ivan Pavao II uputio je poruku sudionicima skupa u Stuttgartu u kojoj je istaknuo da se ujedinjena Europa ne smije ograničiti samo na očuvanje svoga dobra unutar svojih granica, već se treba otvoriti svijetu i posebno pomagati siromašnima i nerazvijenima. Papa je u svojoj poruci zahvalio svima koji promiču novu Europu duha poslavši im svoj blagoslov. Među brojnim crkvenim velikodostojnicima u radu skupa sudjeluje i kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xon ysd

Pročitajte više