Ekvadorski predsjednik službeno preuzeo dužnost

Foto: EPA

GUILLERMO LASO, izabran u travnju kao prvi ekvadorski predsjednik iz redova desnice u zadnjih 14 godina, najavio je otvaranje zemlje slobodnoj trgovini, u prigodi službenog preuzimanja dužnosti u Quitu.

Lasso je u skladu s Ustavom položio prisegu u jednodomnom parlamentu, a svečanosti su nazočili brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, haićanski Jovenel Moise, predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader i španjolski kralj Felipe VI., priopćile su službe parlamenta.

Izaslanstvo američke vlade vodila je veleposlanica u UN-u Linda Thomas-Greenfield koja je nakon dolaska u Quito u nedjelju rekla da su slobodni izbori, kao što su bili ovi na kojima je Lasso izabran za predsjednika, primjer demokracije za regiju.

"Danas Ekvador poručuje da otvara vrata međunarodnoj trgovini i ugovorima o slobodnoj trgovini s našim glavnim partnerima", rekla je Thomas-Greenfield nakon inauguracije.

Lasso, bivši bankar, upravljat će podijeljenom zemljom koju je zahvatila gospodarska kriza. BDP je u 2020. pao za 7.8 posto u toj naftom bogatoj zemlji koju pogađa pad cijene sirove nafte i čiji udio javnog duga u BDP-u iznosi 63 posto.

"Cijepit ćemo bez prekida jer virus se ne odmara"

Glavna zadaća njegove vlade bit će iskorjenjivanje pothranjenosti među djecom, promicanje ravnopravnosti spolova i borba s nezaposlenošću koja raste nakon pandemije.

Ovaj 65-godišnji konzervativac, praktični katolik i član katoličke organizacije Opusa Dei, postao je predsjednik u trećem pokušaju, nakon poraza 2013. i 2017.

Pobjedom nad protukandidatom u drugom krugu 11. travnja s 52.36 posto glasova, zatvorio je razdoblje vladavine ljevice koje je obilježio bivši socijalistički predsjednik Rafael Correa (2007. - 2017.) koji nakon odlaska s vlasti živi u Belgiji.

Lasso, koji hoda sa štapom, rekao je da ga u borbi s pandemijom čekaju teški mjeseci.

"Cijepit ćemo bez prekida jer virus se ne odmara", rekao je iznoseći svoj plan o cijepljenju 9 milijuna ljudi u prvih sto dana vlasti. Ujedno je obećao urediti status desetaka tisuća Venezuelaca koji su napustili zemlju zbog gospodarske krize. Ekvadorske vlasti procjenjuju da u zemlji živi oko 350.000 Venezuelaca, uglavnom u pokrajini Pinchichi, gdje je glavni grad Quito.

Pročitajte više