EL BARADEI SUMNJA U USPJEH POSJETA IZRAELU

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei izjavio je u utorak da se ne nada uspješnom završetku trodnevnog posjeta Izraelu tijekom kojega treba uvjeriti izraelsku državu da otkrije svoje nuklearne tajne.

"Ne zavaravam se: stvari se ne događaju od danas do sutra, ali mislim da je bolje ako dijalog o sigurnosti počne što prije", kazao je ElBaradei novinarima po dolasku u posjet Izraelu kojega je zadaća, kako tvrdi, pridonijeti uklanjanju nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Izraelska je država jedna od rijetkih koja nije potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, ali je ElBaradei istaknuo da će pokušati uvjeriti izraelsku vladu da potpiše druge sporazume s njegovom agencijom.

Izrael u odnosu na nuklearno oružje provodi politiku tzv. "strateške dvosmislenosti", naime niti priznaje niti poriče da ima nuklearno oružje. Međutim, međunarodni stručnjaci vjeruju da Izrael posjeduje između 100 i 200 nuklearnih bojevih glava, temeljeći to na procjeni količine plutonija koju su izraelski reaktori proizveli.

Zapadni diplomati smatraju da je ElBaraei svojim posjetom Izraelu želio navesti vladu u Tel Avivu da napusti svoju politiku dvosmislenosti. Međutim, izraelski vrh tvrdi da je to trenutno nemoguće s obzirom na kontinuiran neprijateljski stav Irana i arapskog svijeta koji okružuje židovsku državu.

Mordechai Vanunu, izraelski nuklearni fizičar, koji je prošlog travnja pušten na slobodu nakon 18 godina zatvora jer je svijetu otkrio tajne o izraelskom nukleranom programu, tražio je od šefa IAEA da inzistira kod izraleskih vlasti da mu se omogući pristup do reaktora koji je ključni dio nukleranog programa.

Međutim ElBaradei je na početku svog trodnevnog posjeta Izraelu, prvog od 1998.godine, rekao da je došao samo na konzultacije o 'političkim temama'. Njegov glasnogovornik Mark Gwozdecky je kazao da za razgovore s izraelskom stranom nisu predviđene ni specifične teme.

ElBaradei "je svestan da su to vrlo ambiciozni ciljevi koji se ne mogu postići preko noći. Međutim, voljan je investirati svo vrijeme koje je potrebno kako bi postigao napredak", rekao je Gwozdecky.



(Hina) xvrad

Pročitajte više