El Salvador želi izgraditi Bitcoin City: "Postat ćemo financijsko središte svijeta"

Foto: EPA

EL SALVADOR namjerava izdati prve državne bitcoin obveznice na svijetu i izgraditi Bitcoin City, koji će biti oslobođen poreza na dohodak, imovinu i kapitalnu dobit, najavio je predsjednik Nayib Bukele u gradu Mizata na plaži okupljenim bitcoin entuzijastima.

El Salvador planira izdati milijardu dolara u tokeniziranim 10-godišnjim obveznicama denominiranih u američkim dolarima za plaćanje 6.5% putem Liquid Networka, prema Samsonu Mowu, izvršnom direktoru za strategiju Blockstreama.

Polovica sredstava takozvane "vulkanske obveznice" bit će pretvorena u bitcoin, a druga polovica će se koristiti za infrastrukturu i rudarenje bitcoina na bazi geotermalne energije, rekao je Mow, dok je pozornicu dijelio s Bukeleom.

Nakon petogodišnjeg razdoblja blokade vlada će početi prodavati svoje bitcoine i isplaćivati dodatnu dividendu ulagačima, rekao je Mow za Bloomberg.

Modeli Blockstreama pokazuju da će na kraju 10. godine obveznice godišnji postotak prinosa biti 146% zbog predviđene aprecijacije Bitcoina, rekao je Mow, predviđajući da će bitcoin dosegnuti granicu od milijun dolara u roku od pet godina.

Mow je rekao da je razdoblje blokade obveznica osmišljeno tako da 500 milijuna dolara u bitcoinu skine s tržišta na pet godina.

"Ovo će El Salvador učiniti financijskim središtem svijeta"

Bitcoin je ranije u studenom dosegao rekordnu razinu kada mu je vrijednost prešla 68.000 dolara, a u tjednima nakon toga pao je za gotovo 20%. Bukele je više puta odgovorio na pad cijene bitcoina "kupnjom pada". Od kraja listopada zemlja je posjedovala najmanje 1100 tokena.

Planovi će El Salvador učiniti "financijskim središtem svijeta" i "Singapurom Latinske Amerike", rekao je Mow, dodajući da očekuje da će i druge zemlje slijediti taj primjer. "Prve zemlje koje to učine imat će veliku prednost. Ovo je početak nacionalne države Bitcoin FOMO", rekao je Mow, govoreći o terminu "strah od propuštanja".

Jedini porez bit će PDV, iz kojeg će se financirati gradska izgradnja i usluge

Investitorima će također biti dodijeljen stalni boravak i brzo stjecanje državljanstva, rekao je Mow stojeći pored Bukelea.

Bitcoin City će se graditi u blizini vulkana Conchagua koji će osigurati energiju za rudarenje, rekao je Bukele, dodajući da će izdavanje bitcoin obveznica početi 2022. Jedini porez u bitcoin Cityju bit će porez na dodanu vrijednost od 10% za financiranje gradske izgradnje i usluga, dodao je.

U rujnu je El Salvador postao prva zemlja koja je prihvatila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, što je naišlo na entuzijazam i prosvjede u mjesecima nakon toga.

Pročitajte više