ElBaradei: Iransko nuklearno postrojenje gotovo dovršeno

ČELNIK Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei izjavio je u ponedjeljak da je Iran skoro dovršio postrojenje za preradu urana, ali nije komentirao opetovane američke optužbe da je cilj iranskog nuklearnog programa razviti kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Moje kolege i ja obišli smo nekoliko postrojenja, uključujući probno postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu koje je gotovo spremno za uporabu, kao i mnogo veće postrojenje za obogaćivanje urana koje se još gradi u istom mjestu", rekao je ElBaradei.

Istom tehnologijom koja se koristi za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane može se proizvesti i visoko obogaćeni materijal za nuklearnu bombu.

Iran, koji je američki predsjednik George W. Bush svrstao među tri zemlje "osovine zla", odbacuje američke optužbe da namjerava proizvoditi nuklearno oružje i tvrdi da mu je jedina namjera proizvoditi gorivo za nuklearnu elektranu.

ElBaradei je ponovio svoj poziv Iranu da potpiše "dodatni protokol" IAEA, koji bi omogućio potpuno slobodne i nenajavljene posjete inspektora njegovim nuklearnim instalacijama, kako bi odagnao sumnje glede njegovih nuklearnih ambicija.

(Hina) bcav rb

Pročitajte više