Elbaradei: Još uvijek nejasan iranski nuklearni program

NIJE jasno je li iranski nuklearni program isključivo mirnodopski, ali nema ni čvrstih dokaza za tvrdnje da Teheran tajno razvija atomsko oružje kako to tvrdi Washington, kazao je u utorak u Beču glavni direktor UN-ove agencije za nuklearnu energiju Mohamed ElBaradei.

"Jeste li vidjeti bilo kakav dokaz postojanju programa za razvoj oružja u Iranu? A jesmo li vidjeli neprijavljeno obogaćivanje urana? ... Očito do danas nemamo ništa od toga", rekao je ElBaradei novinarima prije sjednice guverenera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Međutim, Agencija s ništa većom sigurnošću ne može tvrditi ni da Iran sve radi u civilne svrhe, istaknuo je nadalje ElBaradei. "Očito još nismo na tom stupnju", rekao je o dvogodišnjoj istrazi koju IAEA provodi o iranskom atomskom programu.

Iako su inspektori otkrili u Iranu brojne aktivnosti koje bi potencijalno mogle voditi razvoju nuklearnog oružja nisu uspjeli pronaći i neoboriv dokaz za američku tvrdnju o iranskoj atomskoj bombi.

IAEA ovoga tjedna raspravlja o prijedlogu europske rezolucije koju su pripremile Britanija, Francuska i Njemačka a kojom se agencija poziva da do studenoga donese "konačnu odluku" o Iranu.

I dok se Washington nada da će rezolucija voditi do prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a zbog nesuradnje i do mogućih sankcija, Iran se nada konačnom oslobađanju od svih optužbi i završetku procesa inspekcije.

ElBaradei se, međutim, nada da će rezolucija potaknuti ne samo Iran već i druge zemlje da poboljšaju suradnju s IAEA-om. Voditelj Agencije je osim toga izrazio sumnju da će agencija završiti svoju istragu do studenoga.

Teheran se pak priprema za ozbiljan dijalog i davanje jamstava o svome programu koji neće "nikada, nikada biti usmjeren u vojne svrhe", odlučno je u utorak kazao voditelj iranskog izaslanstva na sastanku u Beču Hossein Mousavian.

(Hina) xrt ydj

Pročitajte više