ELBARADEI U PETAK U IRANU

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei doputovat će u petak u trodnevni posjet Iranu, objavila je u ponedjeljak iranska agencija IRNA.

ElBaradei i dvojica dužnosnika IAEA-e sastat će se s voditeljem iranske Organizacije za atomsku energiju Qolamom Rezom Aqazadehom, predsjednikom iranskoga parlamenta Mehdijem Karrubijem, a primit će ih i iranski predsjednik Mohamad Hatami te bivši predsjednik Akbar Hashemi-Rafsanjani.

ElBaradei, koji je u Iranu posljednji put boravio u svibnju 2000. godine, obavit će inspekciju iranskih nuklearnih projekata, uključujući dvije kontroverzne nuklearne lokacije - postrojenja u Araku u kojem se obavlja obogaćivanje urana te nuklearni reaktor s teškom vodom u Natanzu.

Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi naglasio je u nedjelju kako iranski nuklearni projekti imaju isključivo komercijalnu svrhu, podsjećajući da Iran dnevno troši dva milijuna barela nafte koji bi se mogli izvoziti kada bi postojali alternativni izvori energije poput nuklearne, što bi imalo povoljan učinak na iransko gospodarstvo.

Poručio je da je Iran spreman IAEA-i omogućiti neometan pristup svim lokacijama.

Iranski predsjednik Hatami objavio je prošloga tjedna da Iran namjerava koristiti nuklearnu energiju i proizvoditi nuklearne šipke od urana kojeg ima u središnjim dijelovima zemlje, naglašavajući da Iran ne namjerava razvijati nuklearno oružje.

Pročitajte više