Electrolux gasi proizvodnju u Mađarskoj

Foto: EPA

ŠVEDSKI proizvođač kućanskih aparata Electrolux odlučio je ugasiti proizvodnju u tvornici u mađarskoj Nyiregyhazi početkom 2024. godine zbog očekivane slabije potražnje u razdoblju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa. Tvornica u Nyiregyhazi proizvodi hladnjake i zapošljava oko 650 radnika.

Tvrtka je najavila da će zbog gašenja proizvodnje u Mađarskoj u prvom tromjesečju knjižiti troškove restrukturiranja od oko 550 milijuna švedskih kruna (48.5 milijuna eura). Istaknuli su da u ovoj godini očekuju manji obujam prodaje zbog slabijeg raspoloženja potrošača, dodavši i da možda neće moći u potpunosti prenijeti veće troškove energije i rada na kupce.

Po njihovoj bi procjeni potražnja ove godine trebala oslabjeti u Europi te Sjevernoj i Latinskoj Americi, dok bi u azijsko-pacifičkoj regiji, na Bliskom istoku i u Africi trebala biti stabilna.

"U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poslovali smo s operativnim gubitkom od 1.96 milijardi kruna"

"Očekujemo da će i u 2023. na raspoloženje potrošača negativno utjecati visoka inflacija i kamatne stope, ali uz razlike među regijama. Bit će nam teško u potpunosti nadoknaditi očekivani negativni utjecaj vanjskih čimbenika tijekom cijele 2023. na cijene na razini grupe", priopćio je izvršni direktor Jonas Samuelson.

Electrolux je 11. siječnja upozorio da zbog kontinuirano visokih troškova i slabe potražnje, osobito u Sjevernoj Americi, očekuje operativni gubitak u četvrtom tromjesečju od oko dvije milijarde kruna i pad organskog prihoda za osam posto.

Danas su izvijestili da su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poslovali s operativnim gubitkom od 1.96 milijardi kruna (190.3 milijuna dolara), istaknuvši troškove restrukturiranja od 1.5 milijardi kruna. U istom razdoblju 2021. zabilježili su operativnu dobit od 882 milijuna kruna.

Pročitajte više