Elitna osobna brigada Zelenskog bori se u jednoj od najvažnijih bitaka u ratu

Foto: EPA

SLUŽBENA zadaća Prve predsjedničke brigade Ukrajinske nacionalne garde je zaštita ukrajinskog predsjednika. U vrijeme mira to najčešće podrazumijeva dežuranje na stražarskim postajama u Kijevu i praćenje predsjednika na njegovim službenim putovanjima. No Ukrajina je trenutno u ratu pa se zadaća Prve predsjedničke brigade značajno promijenila, piše Forbes.

Osim što moraju čuvati Zelenskog i njegovu obitelj, ova elitna brigada sada čuva strateška postrojenja, kao što su nuklearne elektrane, a bori se i na nekim od najžešćih frontova u Ukrajini. Trenutno je u poljima i šumama oko Bahmuta, grada koji je prije rata imao 70.000 stanovnika, a nalazi se u pokrajini Donjeck, koju svojata separatistička "Narodna Republika Donjeck".

Bahmut je jedno od posljednjih mjesta na kojima Rusi još pokušavaju napadati

Dok ukrajinske protuofenzive uspješno napreduju na istoku i jugu, Bahmut je jedno od posljednjih mjesta na kojima Rusi još uvijek pokušavaju napadati. U bitki za Bahmut ukrajinske snage (među njima i Prva predsjednička brigada) bore se protiv ruskih vojnika, Wagnerovih plaćenika i separatista iz "Narodne Republike Donjeck". Ovo je vjerojatno jedna od apsurdnijih ruskih ofenziva, ali to je slaba utjeha za ukrajinske vojnike koji su primorani čamiti u blatnim rovovima oko grada.

Sam po sebi Bahmut nije previše vrijedan vojni cilj, a posebno ako će za njega život dati neki od najboljih ruskih vojnika koje Kremlj iz nekog razloga tamo drži već devet mjeseci. Institut za rat iz Washingtona kaže da Rusija bitku za Bahmut vidi kao dobru PR priliku, koja će pokazati da plaćenici ipak mogu nešto osvojiti, dok ostatak ruske vojske bilježi brojne poraze.

"Odlazite iz moje šume!"

No čini se da je ukrajinska vojska odlučila Rusima ugušiti svaku nadu u pobjedu u Bahmutu. Ukrajinci ne bi bez razloga tamo slali elitnu Predsjedničku brigadu i oklopna vozila tipa BTR-4. Uz Prvu predsjedničku brigadu, u Bahmutu je i 93. mehanizirana brigada, jedna od boljih u Ukrajini.

Videozapis jednog od članova Prve predsjedničke brigade pokazuje koliko su intenzivne borbe oko ovog grada. Snimka prikazuje njega i suborce kako iz rova neprijatelje gađaju mitraljezom dok ih ruski snajperi gađaju iz tri smjera. Istovremeno, jedan ukrajinski vojnik na Ruse puca automatskom puškom i viče: "Odlazite iz moje šume!"

U drugim videosnimkama, koje su nedavno kružile društvenim mrežama, ukrajinski dronovi u okolici Bahmuta prelijeću preko glava ruskih vojnika i na njih bacaju improvizirane bombe. Na snimkama se čini da su ih ubili na desetke.

Rusi su tijekom više bezuspješnih napada na Bahmut vjerojatno izgubili stotine ljudi, ali bez većih uspjeha jer ukrajinska Prva predsjednička brigada još uvijek kontrolira grad. Iako je daleko od predsjednika Zelenskog i Kijeva, Prva brigada uspješno se bori u bitci koja bi mogla biti jedna od najvažnijih u ratu dok Rusi žrtvuju najbolje od svojih snaga za bitku koju vjerojatno neće dobiti.

Pročitajte više