Elon Musk će uskoro postati puno bogatiji

Foto: EPA

BIO JE to težak početak 2022. godine za najbogatijeg čovjeka svijeta. Ipak, nije bio previše zabrinut. Tesline dionice u vlasništvu Elona Muska ove su godine do zatvaranja burze u ponedjeljak izgubile oko 30 milijardi dolara vrijednosti, jer je cijena dionica pala za 12%. No, sljedećih 12 mjeseci moglo bi biti najunosnije za Muska ikad.

Ako su analitičari u pravu, Tesla će ove godine izvijestiti o snažnim financijskim rezultatima koji će Musku donijeti milijarde dolara, piše CNN.

Musk ne prima nikakvu plaću ili novčani bonus od Tesle. Umjesto toga, on dobiva dioničke opcije na temelju ostvarivanja određene financijske i tržišne vrijednosti kompanije. Njegov paket naknade iz 2018. godinu jamčio mu je 101 milijun prilagođenih dionica koje će Musku biti dodijeljene u 12 jednakih tranši, kako kompanija bude ostvarivala postavljene ciljeve.

Svi su dosadašnji referentni pokazatelji tržišne vrijednosti postignuti, iako je nedavni pad doveo do toga da Tesla padne ispod tržišne kapitalizacije od bilijun dolara. I do sada je postignuto sedam financijskih ciljeva, pri čemu su dva postignuta 2019., još dva 2020. i tri u prvih devet mjeseci 2021. godine. Dakle, on je već dobio 59 milijuna od 101 milijuna opcija u tom paketu.

Hoće li ovo biti rekordna godina za Muska?

Analitičari očekuju da će Tesla ove godine postići preostalih pet financijskih ciljeva, pa bi Musk tako dobio sve opcije predviđene u paketu iz 2018. Ako su analitičari u pravu, ove godine ostvarit će pravo na četiri tranše, što je rekord za njega, te još jednu početkom 2023. godine, nakon što rezultati četvrtog tromjesečja 2022. budu službeni.

"S obzirom na Teslin rast, bio bih iznenađen ako ne dobije svih pet tranši ove godine na temelju ostvarivanja svih ciljeva", rekao je Dan Ives, tehnološki analitičar za Wedbush Securities.

Svaka od tranši opcija daje mu pravo na kupnju 8.4 milijuna dionica po povoljnoj cijeni od 70.01 dolar po dionici, odnosno po cijeni kada su opcije prvi put odobrene 2018. godine. Po cijeni od ponedjeljka od 930 dolara, to je znači da bi svaka tranša vrijedila 7.3 milijarde dolara, a svih pet tranši ukupno bi vrijedile 36.3 milijarde dolara.

Vrlo je vjerojatno da će se Musk kvalificirati za barem jednu tranšu, možda i dvije, kada Tesla u srijedu objavi rezultate u četvrtom tromjesečju. On bi trebao imati najmanje tri tranše u ruci nakon što u travnju budu objavljeni rezultati prvog tromjesečja, a četvrtu do sredine godine.

Koliko god opcija Musk dobio u sljedećih 12 mjeseci, vjerojatno neće morati plaćati porez na njih otprilike pet godina. To je zato što porez mora platiti tek kada iskoristi opcije i kupi dodatne dionice. A to će vjerojatno učiniti tek kada opcije budu na isteku. To je učinio prošle godine kada je iskoristio 22.9 milijuna opcija koje su istjecale u kolovozu 2022., stvorivši rekordnu poreznu obvezu od 11 milijardi dolara za prošlu godinu.

Ove najnovije opcije neće isteći do siječnja 2028., tako da ih vjerojatno neće iskoristiti do 2027. godine. Još nije morao platiti porez na 59 milijuna opcija koje je već dobio kao dio tog paketa iz 2018. godine. I vjerojatno neće plaćati porez ni na jednu od 42 milijuna dodatnih opcija koje će vjerojatno dobiti tijekom sljedećih 12 mjeseci, bez obzira koliko vrijedile.

"Kad vidite ulagače kako bježe od rizika, to znači da je dionice Tesle zahvatila oluja"

Najveći problem za Muska je što dionice Tesle prolaze kroz posebno lošu godinu. Posjeduje 177.7 milijuna dionica, pored opcija koje već ima za kupnju dodatnih 59 milijuna dionica. To je razlog za ogroman pad njegove neto vrijednosti početkom 2022. Ipak, Forbesov popis milijardera u stvarnom vremenu procjenjuje Muskovu neto vrijednost na 241 milijardu dolara.

Investitori su postali zabrinuti zbog rizičnijih tehnoloških dionica kao što je Tesla, jer američke Federalne rezerve pokušavaju suzbiti inflaciju višim kamatnim stopama i smanjivanjem poticaja. Tesla vrijedi više od 10 najvećih proizvođača automobila na svijetu unatoč znatno manjoj prodaji od svakog od njih. To je čini primjerom za dionice s upitnom valuacijom.

"Kad vidite ulagače kako bježe od rizika, to znači da je dionice Tesle zahvatila oluja", rekao je Ives.

Kada se planira lansirati kamionet Cybertruck?

Tijekom sveobuhvatne rasprodaje američkih dionica u ponedjeljak, dionice Tesle su u jednom trenutku pale čak 10% u jednom danu. Oporavile su se zajedno s ostatkom tržišta i dan završile s padom od samo 1.5%. Ipak, to je bilo dovoljno da se s Muskovo neto bogatstvo smanji za 3.3 milijarde dolara.

Mnogi analitičari nedavni pad dionica Tesle vide samo kao privremeni zastoj. Tesline dionice preokrenule su sličan pad početkom 2021. i na kraju godine porasle za 50%. Od analitičara koje je Refinitiv anketirao, 18 preporučuje za kupnju ili snažnu kupnju dionica, a samo njih 10 preporučuje prodaju ili snažnu prodaju.

Ives je rekao da nedavni pad dionica Tesle, koja je izgubila 25% od rekordne vrijednosti početkom studenog, čini izvješće o zaradi od srijede posebno važnim za ulagače. Željet će više informacija o planovima za povećanje proizvodnje u dvije nove tvornice te odgovor na pitanje kada se planira lansirati kamionet Cybertruck, koji će se suočiti s konkurencijom pickupa koje nude etablirani proizvođači automobila kao što je Ford i novi proizvođač električnih vozila Rivian.

Razočaravajuće izvješće moglo bi pridonijeti daljem padu vrijednosti dionice, dok bi snažno izvješće o zaradi moglo preokrenuti trend, rekao je Ives za CNN: "Mislimo da bi snažna Teslina zarada mogla biti splav za spašavanje za njene dionice".

Pročitajte više