Elon Musk otpušta više od 3000 radnika Tesle

Foto: EPA

PROIZVOĐAČ električnih automobila Tesla otpustit će više od tri tisuće zaposlenika zbog rezanja troškova i ostvarivanja profita.

Izvršni direktor kompanije, poznati milijarder Elon Musk, u utorak je obavijestio više od 37 tisuća radnika kako će morati otpustiti njih devet posto. U prijevodu, već spomenutih više od tri tisuće.

"Pokreće nas misija da ubrzamo prijelaz na održivu i čistu energiju, ali to nikad nećemo uspjeti ako najprije ne dokažemo da možemo ostvariti profit", napisao je Musk u mailu svojim zaposlenicima. Kasnije je na Twitteru objavio da je odluka o otpuštanju radnika bila "teška, ali nužna".

Slobodni novčani tok Tesle pliva u minusu

Kako piše Reuters, Muskova kompanija već neko vrijeme pokušava doseći brojku od pet tisuća automobila tjedno u serijskoj proizvodnji Modela 3. Musk je u svojoj zadnjoj izjavi rekao da bi to trebali ostvariti krajem ovog mjeseca.

Ključni pokazatelj stabilnosti kompanije, slobodni novčani tok, proširio se s negativnih 277 milijuna dolara na jednu milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine. Stručnjaci se slažu da ova otpuštanja ne znače nužno i dugoročnu isplativu profitabilnost Tesle.

“Otpuštanjem se može postići profitabilnost u kratkom roku, ali time ju je nemoguće održati”, smatra Efraim Levy, analitičar u CFRA Researchu.

Pročitajte više