Emotivna ispovijest odbjegle ropkinje ISIS-a: "Slobodna sam, ali ne osjećam se tako"

Screenshot: CNN

ODBJEGLA ropkinja Islamske države Nadia Murad obratila se američkim senatorima i tražila od njih agresivniju borbu protiv ISIS-a, piše CNN.

"SAD mora djelovati. Moramo uništiti ISIS i sve slične skupine", rekla je Murad pred senatskim odborom za domovinsku sigurnost.

Murad je pripadnica manjinske vjerske zajednice jezidi, a iz ropstva je pobjegla 2014. godine. Rekla je da jezidi ne mogu više čekati, a pozvala je i na uspostavljanje sigurne i zaštićene zone za iračke i sirijske vjerske manjine, prijedlog kojeg je Barack Obama u nekoliko navrata odbio.

Izrazila je sućut zbog napada u Orlandu i 49 ubijenih Amerikanaca u noćnom klubu, ali je dodala da je napad nije iznenadio.

"Ne osjećam se slobodno"

"Znala sam da će ISIS činiti zločine posvuda ne budu li zaustavljeni", rekla je Murad u emotivnom obraćanju. Ispričala je kako su tisuće jezidki zarobljene i silovane u zarobljeništvu Islamske države. Prisjetila se i dana u kojem su ubijena šestorica njene braće zajedno s njenom majkom.

"Ja sam oslobođena, ali nemam osjećaj da sam slobodna zato što su zločinci još uvijek na slobodi", kaže Murad.

Izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno prošli tjedan procjenjuje da ISIS drži oko 3.500 robova te da ta teroristička skupina nastavlja seksualno zlostavljati žene i djecu.

Senator Tom Carper pitao je treba li SAD prihvatiti više izbjeglica s Bliskog istoka, a Murad je odgovorila: "Svaka država ima pravo na zaštitu svojih granica, ali ljudi koji bježe od vjerske diskriminacije i genocida ne bi se trebali suočavati sa zatvorenim vratima".

Pročitajte više