Emotivni govor učitelja: Ja sam mrtav čovjek, samo zbog učenika se nasmijem

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NASTAVNIK povijesti iz Osnovne škole Tin Ujević u Krivodolu kraj Imotskog održao je danas vjerojatno najemotivniji govor na velikom prosvjedu učitelja u Zagrebu.

"Nakon 13 godina rada ja sam mrtav, ja sam iscrpljen. I to ne zbog svojih učenika. Oni su jedino zbog čega nabacim osmijeh u razredu, jedino zbog njih provodim sve te reforme.

Škola je živo tkivo, živi organizam i činimo ga svi, od čistačice do ravnatelja... vi koji radite znate da u ovom poslu titule malo znače. Moja plaća određuje se koeficijentom kojim mi u lice poručuju: Ti nisi jednako vrijedan. 

A zašto to rade? 

Zato što mogu, jer smo najobrazovaniji, najpristojniji, najšutljiviji. Jer su navikli da nam mogu pljunuti u lice, a mi ćemo to samo obrisati. No, dosta je", rekao je Žužul pred tisućama učitelja na Trgu bana Jelačića.

"Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani, koji radimo drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom", ogorčen je Žužul.

Pročitajte više