Engleska bi mogla ostati bez vode unutar 25 godina

Foto: 123rf

ENGLESKA se suočava s "egzistencijalnom prijetnjom" jer izgleda da će za samo 25 godina ostati bez vode, upozorio je antropolog James Bevan, voditelj britanske Agencije za zaštitu okoliša, a prenosi The Independent.

Zbog klimatskih promjena i rasta stanovništva, zemlja ide prema, kako je to opisao Bevan, "čeljustima smrti". On smatra da u Engleskoj, ako se ne poduzmu hitne mjere, uskoro neće biti dovoljno vode za osnovne potrebe stanovništva.

Naime, zbog globalnog zagrijavanja, Ujedinjeno Kraljevstvo se suočava sa sve toplijim i sušim ljetima, a zbog naglog porasta stanovništva procjenjuje se da će ih u toj državi do sredine stoljeća biti 75 milijuna.

Odgovornost je i na građanima

Osim vlade i raznih ekoloških udruga, odgovornost moraju preuzeti i sami građani, upozorava James Bevan.

"U posljednjih nekoliko desetljeća radikalno se smanjio broj pušača, prije smo svi pušili, i svi smo se počeli vezivati prilikom vožnje, što prije nije bio slučaj. U posljednje dvije godine, mijenja se i naš stav prema plastičnim proizvodima“, rekao je.

“Moramo doći do toga da nam rasipanje vode postane društveno neprihvatljivo, kao što nam sada neprihvatljivo ispuhivanje dima cigarete u lice djeteta ili bacanje plastičnih vrećica u more. Svi trebamo preuzeti odgovornost za racionalno korištenje vode."

Sustav curi

Agencija za zaštitu okoliša već je i prije upozorila da bi do 2050. moglo doći do nedostatka vode u Engleskoj, a vlada je predložila poduzimanje mjera kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja vode kod stanovništva.

Međutim, prema službenom izvješću, u prosjeku se, zbog lošeg sustava, dnevno gubi količina vode koja bi bila dovoljna da zadovolji potrebe 20 milijuna ljudi. James Bevan stoga je predložio hitnu sanaciju vodovodnog sustava, izgradnju većih rezervoara vode i postrojenja za desalinizaciju.

Pročitajte više