KORONAVIRUS

Engleska ide u novi lockdown? Boris Johnson najavio presicu

Foto: EPA

BRITANSKA vlada razmatra uvođenje jednomjesečnog lockdowna, javlja BBC, dodajući kako će premijer Boris Johnson u 16 sati održati press-konferenciju.

Press-konferenciju Borisa Johnsona moći ćete pratiti uživo na Indexu s početkom u 18h.

BBC navodi kako se vladajući nadaju da će sa strožim mjerama, čija najava se očekuje danas, moći popustiti do Božića.

Najpesimističniji model predviđa 4000 smrti dnevno ako se ne uvedu nove mjere

Ranije je BBC imao uvid u dokumente koji sugeriraju da je Ujedinjeno Kraljevstvo, pod uvjetom da se ne uvedu strože mjere, na putu prema puno većem broju smrtnih slučajeva od covida-19 nego za vrijeme prvog vala.

Jedan od modela sugerira da bi broj smrti mogao doseći 4000 dnevno. Ta brojka bazira se na modelu koji pretpostavlja da neće biti novih, strožih mjera. No većina modela predviđa da bi broj smrtnih slučajeva dnevno mogao biti maksimalno 2000.

Johnson se dosad odupirao uvođenju mjera na nacionalnoj razini

Britanskom premijeru će se na press-konferenciji pridružiti vodeći zdravstveni dužnosnik Engleske Chris Witty te glavni vladin znanstveni savjetnik Sir Patrick Vallance. Presica će biti održana nakon sastanka u vladi na kojem se raspravlja o odgovoru na epidemiju koronavirusa. 

Press-konferencija je prvotno bila zakazana za 17 h (po hrvatskom vremenu), ali je pomaknuta za 18 h.

Johnson se do sada odupirao uvođenju strogih mjera na nacionalnoj razini pa su tako dosad vrijedile tri razine mjera na pojedinim područjima Engleske.

Pročitajte više