Engleska: Porast popularnosti laburista

POPULARNOST laburističke stranke britanskog premijera Tonya Blaira u porastu je unatoč istrazi o samoubojstvu vladinog stručnjaka Davida Kellyja i upletenosti čelnih vladinih ljudi u to, pokazali su rezultati istraživanja koje je u ponedjeljak objavio list "Times".

Za laburiste bi na općim izborima glasovalo 39 posto ispitanika, dok bi se za konzervativce odlučilo 34 posto, a za liberalne demokrate 19 posto, rezultati su istraživanja koje je 5. i 6. rujna proveo institut Populus.

Laburisti su tako napredovali za pet posto u odnosu na slično istraživanje provedeno početkom kolovoza, a konzervativci samo dva. Liberalni demokrati, jedina stranka koja se protivila ratu u Iraku, izgubila je na popularnosti šest posto.

Osim toga popularnost premijera Tonyja Blaira i iznosi 5,14 bodova, na ljestvici od deset, za razliku od 4,92 koliko je imao početkom kolovoza. Njegov protivnik, predstavnik konzervativaca Ian Duncan Smith izgubio je na popularnosti i trenutačno ima 4,25 bodova u odnosu na 4,35 s početka kolovoza.

Ovo je istraživanje provedeno na 1.011 odraslih osoba.

Porast popularnosti laburista list "Times" objašnjava prvim znacima oporavka britanskog gospodarstva a posebice industrijske proizvodnje.

Pročitajte više