Engleska potvrdila plan o zabrani mobitela u školama

Foto: EPA

Engleski ministri potvrdili su da planiraju zabraniti korištenje mobitela u školama. Objavili su smjernice za ravnatelje, prenosi Guardian. Smjernice dopuštaju školama različite načine da implementiraju zabranu, što uključuje opcije od toga da učenici mobitele ostavljaju kod kuće, do toga da ih drže u ormarićima ili da im ostani ugašeni.

Prema podacima Ofcoma, 97% 12-godišnjaka ima pametni telefon. Pametni telefoni odvraćaju pažnju učenika, a zbog tolike raširenosti djeca koja ih nemaju mogu biti izvrgnuta ruganju, što stvara pritisak na roditelje, piše Guardian.

Gillian Keegan, ministar obrazovanja, rekao je: "Škole su mjesto gdje djeca uče, a mobiteli im samo odvraćaju pažnju. Dajemo učiteljima alat kojim mogu poboljšati ponašanje učenika, što će im olakšati podučavanje."

U smjernicama za nastavnike objašnjeno je da bi pravila o mobitelima trebalo jasno predstaviti učenicima, kao i razloge zašto ih se uvodi. Također se dodaje da učenici učitelje ne bi smjeli vidjeti s mobitelima, osim ako su im potrebni za rad.

"Nepostojeća mjera za nepostojeći problem"

Geoff Barton, glavni tajnik Udruženja ravnatelja škola i fakulteta, rekao je da je količina vremena koje neka djeca provode na mobitelima zabrinjavajuća, ali da su ove smjernice svejedno "nepostojeće rješenje za nepostojeći problem". Dodao je da je veći problem što djeca toliko vremena na mobitelima provode izvan škole. Većina škola ionako je dopuštala korištenje mobitela samo tijekom odmora ili tijekom za to predviđenih aktivnosti. 

Vic Goddard, ravnatelj dvaju škola u Essexu, rekao je da su u jednoj od škola potpuno zabranili mobitele i da je to izazvalo pozitivnu reakciju roditelja i učenika. "Mislili smo da ćemo imati puno problema s roditeljima, ali nismo ih imali. Učenici su također osjetili olakšanje. Ove smjernice sigurno će pomoći školama. Inače je problem bilo što na što bi se roditelji mogli žaliti, tako da nam ovo daje sigurnost."

Pročitajte više