Engleska središnja banka prva od velikih krenula u borbu protiv inflacije

Foto: EPA

BANKA Engleske podigla je kamatne stope prvi put od početka pandemije. To je prvo povećanje kamatnih stopa središnjih banki u razvijenim zemljama. Ovim potezom BOE predvodi globalnu borbu protiv inflacije. Podizanje referentnih kamatnih stopa, koje su sada na povijesno niskim razinama, blizu nule, osnovni je mehanizam centralnih banki u borbi protiv inflacije.

Neočekivan potez

Čelnici BOE-a su glasali 8 prema 1 za podizanje troškova zaduživanja komercijalnih banki za 15 baznih bodova, s 0.1% na 0.25%, što ni jedna druga središnja banka iz "grupe sedam" (ECB, Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, američki FED, Sveriges Riksbank i Swiss National Bank) nije učinila. Rečeno je da će vjerojatno biti potrebno dodatno skromno pooštravanje jer će inflacija rasti do vjerojatnog vrhunca od 6% u travnju. Potez je iznenadio većinu analitičara, koji su pretpostavljali da BOE neće podizati referentnu kamatnu stopu kao ni do sada.

Centralne banke od početka rasta inflacije sredinom godine tvrde da je privremen i da će se brzo vratiti u normalu. Tek je nedavno čelnik FED-a Jerome Powell priznao kako inflacija ipak nije privremena i da trenutno predstavlja glavnu prijetnju gospodarstvu SAD-a, ali američki FED još nije podigao referentnu kamatnu stopu. Europska centralna banka se još uvijek drži stava da je inflacija prolazna i ne pomišlja o povećanju.

Ovaj potez BOE-a je potaknut najnovijim podacima za studeni i ubrzavanjem inflacije na 5.1% te je u skladu s preporukama MMF-a od prije nekoliko dana. Kritičari pak smatraju da je rast s 0.1% na 0.25% premalen da bi mogao suzbiti rast inflacije.

Borba protiv inflacije u svijetu 

Iako još nije krenuo u podizanje, američki FED je nedavno najavio tri povećanja referentnih kamatnih stopa u sljedećoj godini, a Centralna banka Norveške ove ih je godine već dva puta podizala.

S druge strane, Turska centralna banka nastavlja smanjivati kamatnu stopu, danas s 15 na 14%. To je sasvim nerazumna monetarna politika s obzirom na visoke stope inflacije u zemlji od 21% (prema nezavisnim analitičarima i 55%), ali kako predsjednik Erdogan kontrolira centralnu banku, a njegova teorija je da smanjivanje referentne kamatne stope snižava inflaciju, može se očekivati daljnji pad kamatne stope i rast inflacije.

Ostaje vidjeti hoće li ostale centralne banke slijediti primjer Banke Engleske u borbi protiv inflacije.

Pročitajte više