EPH prijavljen zbog zarade 73 milijuna nepripadajućih kuna

DRŽAVNOM je odvjetništvu već prijavljen slučaj kupovine 50 posto vlasništva Adriatice.net za oko 30 milijuna kuna, o kojemu je danas na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog fonda za privatizaciju progovorio Ozren Matijašević, sindikalni predstavnik u Upravnom vijeću.

On je zatražio od DORH-a da ispita poštuje li Europapress holding ugovor o kupovini Slobodne Dalmacije, s obzirom da je nakon kupovine udjela Adriatica.net-a prodao tvrtki Slobodna Dalmacija 25 posto udjela Adriatice, ali po dvostruko većoj cijeni. To, smatra, čak ima i obilježja kaznenog djela jer je predočeno kao ulaganje u Slobodnu Dalmaciju, a ostavlja dojam da je SD izvukla deblji kraj.

Podsjetimo, na dnevnom redu u HFP-u danas su bili i Splitska željezara te Sunčani Hvar, no glasanje o tome ispunjavaju li kupci tih poduzeća ugovorene obaveze je odgođeno, iako su ministri u UV-u ocijenili te obaveze ispunjenima.

I Hypo oštećen za 30 milijuna

Državno odvjetništvo, prema dokumentima koji su ustupljeni našoj redakciji, već ima na raspolaganju prijavu iz siječnja ove godine u kojoj je navedeno da je EPH bez naknade stekao 50 postotni udio u Adriatica.netu, plaćen 29.12.2005. godine vrijednosnicama Hypo Alpe Adrie. Dostavljena im je potvrda o uplati Hypa na račun, kojim je sa 30 milijuna kuna dokapitalizirana Adriatica.net.

Tri godine nakon toga, 1. rujna 2008. godine, Europapress Holding ustupa 25 posto udjela Adriatice Slobodnoj Dalmaciji za 73 milijuna kuna i da je Slobodna Dalmacija dužna EPH platiti taj iznos odmah po potpisivanju tog ugovora.

Je li to to ili Matijašević zna još ponešto o trokutu EPH-Adriatica-Slobodna Dalmacija?

Prema mišljenju iz kaznene prijave DORH-u "društvo Hypo Alpe Adria vrijednosnica  d.o.o. Zagreb je takvim pravnim poslom pretrpjelo štetu od cca 30.000.000,00 kuna, dok je društvo Europapress Holding d.o.o. Zagreb  steklo nepripadnu dobit od 73.000.000,00 kuna". Ukupno, EPH je zaradio oko 100 milijuna kuna.

U Adriatica.netu, pak, tvrde da je "od trenutka kada je EPH kupio udjele u Adriatica.netu do trenutka dokapitalizacije Slobodne Dalmacije, ukupni promet društava povećan je za više od 18 puta" i da to objašnjava razliku u cijeni udjela. Smatra li Matijašević spornima upravo ugovore koje danas objavljuje Index, nismo uspjeli doznati do zaključenja ovoga teksta, niti je on htio novinarima otkriti zbog čega sumnja u poštenje EPH.

A.B.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

Pročitajte više