EPIDEMIJA SARS-A JENJAVA SAMO U HONG KONGU

U Hong Kongu broj novoooboljelih od SARSa u nedjelju pada, u Kini nema dokaza slabljenja epidemije, na Tajvanu je 12 novooboljelih, u Singapuru je jedna bolničarka u nedjelju preminula a prva žrtva zabilježena je i u Africi.

Hong Kong je u nedjelju objavio da je od virusa SARS-a umrlo još troje ljudi, a četvero je njime zaraženo, što znači da je broj novooboljelih već osmi dan zaredom ostao jednoznamenkast. To bi mogao biti početak pobjede nad epidemijom SARS-a jer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila ukidanje upozorenja putnicima da ne idu u Hong Kong kad ondje broj novooboljelih padne ispod pet u jednome danu.

Prema priopćenju WHO-a, nema dokaza da u Pekingu slabi epidemija teškoga akutnog respiratornog sindroma.

"Trend epidemije i načini prenošenja još nisu sasvim poznati zbog raznih nepoznatih faktora", rekao je dr. Henk Bekedam, predstavnik WHO-a u Pekingu i dodao da su potrebni dodatni podaci i analiza.

Posebno zabrinjava, rekao je, što se kod polovice novih vjerojatnih slučajeva ne može dokumentirati prethodni kontakt s oboljelima od SARS-a.

Tajvanske su vlasti u nedjelju objavile da na tom otoku ima 12 novih slučajeva. Ukupno je ondje 184 oboljelih, ali nitko nije umro.

U Singapuru je u nedjelju jedna bolničarka umrla od SARS-a čime je broj smrtnih slučajeva u toj državici narastao na 28. Važno je, međutim, da je u Singapuru ukupno 205 slučjeva oboljelih no nijedan novi slučaj nije se pojavio od 27. travnja, zahvaljujući strogim mjerama što su ih poduzele zdravstvene vlasti.

U Africi je zabilježen prvi slučaj SARS-a. U Nigeriji je u nedjelju umro Azijac koji je doputovao s Tajvana, a imao je simptome SARS-a.

Nigerijska je vlada prijavila njegovu smrt Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, priopćio je u subotu ministar zdravstva Alphonsus Nwosu na državnoj televiziji.

Pročitajte više