Epidemiolog Kolarić: Trebamo biti zabrinuti

Screenshot: HRT

NAKON što je ujutro izjavio kako on nije optimist poput Capaka te kako je to na nivou dobrih želja, epidemiolog i koordinator novoosnovanog povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje epidemije covida-19 nad starijima i ranjivima  u Dnevniku HRT-a kazao da situacija zahtijeva dodatan oprez i da trebamo biti zabrinuti. 

"Trebamo biti zabrinuti kad pogledamo da već nekoliko tjedana imamo povećan broj zaraženih. U početku smo bili među vodećima po niskom broju zaraženih, sada smo na drugom kraju. Situacija zahtjeva dodatan oprez. Matematičke modele i izračune oko oboljelih treba uzeti s dosta opreza. Da bismo mogli napraviti preciznije modele trebali bismo imati puno veći broj slučajeva", rekao je Kolarić, koordinator vladinog povjerenstva. 

Dodao je kako preciznost modela ovisi od dana do dana. Teško je predvidjeti nešto za sljedeća dva-tri dana.

Sad znamo neke modele na koji način se možemo nositi s ovom epidemijom. U Hrvatskoj je problem nepridržavanje osnovnih mjera, nekakvih ljudi koji ne vjeruju u koronu ili protestnih pokreta, što otežava kontrolu epidemije. Ako ne budemo nosili maske, pridržavali se distance, onda ćemo podržavati širenje epidemije", istaknuo je Kolarić.

Rekao kako sada imamo mlađe ljude koji su zaraženi i idemo prema starijoj dobi.

"Na jesen bi se moglo dogoditi da opet imamo starije osobe zaražene. Onda nam bolnički sustav opet može biti opterećen", dodao je Kolarić.

Pročitajte više