Epidemiologinja iz Pule: Imamo zaražene cijele obitelji, 30 posto su djeca

Screenshot: HRT

U ISTRI je zabilježeno najviše novozaraženih od početka epidemije - 225. U pulskoj bolnici su od jučer zabranjeni posjeti.

"Četvrti val je u Istri donio stabilno visoke brojke i već par tjedana borimo se s tim. Većina novozaraženih, oko 30 posto su djeca. Zahvaćeni su dječji kolektivi, čitava Istra, a Pula kao najveći grad - najviše", kazala je u Dnevniku HTV-a Jasna Valić, epidemiologinja iz bolnice u Puli.

Naglasila je da na događajima koji se odvijaju pod epidemiološkim mjerama nema žarišta, već se radi o privatnim okupljanjima, druženjima i obiteljima. "Imamo cijele obitelji zaražene, jer je teško u tim uvjetima provoditi epidemiološke mjere", dodala je. 

Pritisak na bolnički sustav je velik 

Kaže kako su i u bolničkom sustavu brojke "stabilno visoke" - u prosjeku dnevno imaju od 60 do 70 pacijenata na covid-odjelu, a gotovo svaki dan umre jedna ili više osoba, što su pokušali spriječiti cijepljenjem i protuepidemijskim mjerama.

"S obzirom na opetovano registrirani covid-19 pozitivitet u već hospitaliziranih pacijenata na ne-covid odjelima i u kontekstu epidemije u općoj populaciji te uz proboje na bolničke odjele za koje su najvjerojatnije podrijetlo posjeti u bolnicu, jer su zaposlenici u inicijalnim brisevima SARS-CoV-2 negativni, kao i zbog pojave omikron varijante, uz paralelnu gripu u idućih desetak dana obustavljaju se posjeti hospitaliziranim pacijentima", priopćili su iz pulske bolnice.

Pročitajte više