Epidemiologinja iz Vukovara: Situacija se značajno pogoršava, treba pooštriti mjere

O OPĆEM stanju u Vukovarsko-srijemskoj županiji govorila je dr. Jasna Topolovec, epidemiologinja u ZJZ-u Vukovarsko-srijemske županije.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji možemo reći da je situacija još uvijek pod kontrolom. No lagano se pune bolnički kapaciteti, a i broj zaraženih iz dana u dan sve je veći i veći", kazala je Topolovec za HRT.

"Mi danas imamo 251 novu osobu zaraženu. Naravno, kao i u ostatku Hrvatske, i u našoj se županiji povećava broj zaraženih. Zadnji period u kojem su statistički obrađeni podaci je prošli tjedan, u kojem smo imali 774 novozaražene osobe, što je doslovno dvostruko više u odnosu na tjedan prije toga. U prošlom tjednu je prosječna dob zaraženih osoba bila 36 godina i očito da se situacija polako evo, ali značajno pogoršava", istaknula je.

"Simptomi su oni već od ranije poznati, klasični, s tim da su lijekovi, liječenje bolesti, simptomi, to je sve na kliničarima i obiteljskim liječnicima, mi smo preventivci koji se bavimo organizacijskim problemima i pokušavanjem poduzimanja mjera za sprječavanje širenja virusa", dodala je.

"Možemo biti umjereno zadovoljni s postotkom cijepljenih"

"Mi možemo biti umjereno zadovoljni s postotkom procijepljenih ljudi u našoj županiji budući da smo malo iznad hrvatskog prosjeka i u nekoj gornjoj trećini hrvatskih županija po postotku. To je otprilike oko 56 posto ukupnog stanovništva procijepljenog s jednom dozom i oko 54 posto ukupnog stanovništva procijepljenih s dvije doze", kaže.

"Kad se gleda odraslo stanovništvo, onda imamo oko 67 posto procijepljenih s jednom dozom i oko 65 procijepljenih s dvije doze. Kažem, umjereno zadovoljni budući da je to postotak koji je nažalost daleko od onog potrebnog i željenog postotka koji bi trebao biti puno veći", istaknula je.

"Stanovnici naše županije se odazivaju na booster dozu i nažalost, svjedoci smo da je premalo, najmanje onih koji se odazivaju na cijepljenje prvom dozom.
Uglavnom su sad to cijepljenja drugom dozom i docjepljivanja. Mi na stranicama našeg Zavoda za javno zdravstvo svaki mjesec imamo kompletan raspored cijepljenja za cijeli tekući mjesec za cijelu županiju. Tako i za siječanj, a tako će biti i u narednim mjesecima", kazala je.

"Nadam se da će se pooštriti mjere"

"Cijepi se na punktovima u Domovima zdravlja, u Vukovaru, Vinkovcima i Županji. Cijepi se u ambulantama liječnika obiteljska medicine i cijepi se u epidemiološkim službama našeg Zavoda. Tako i dva puta tjedno ovdje kod nas u ispostavi u Vukovaru. Uz veliku pomoć naših kolegica iz Službe za školsku medicinu", naglasila je.

"Trenutno imamo 43 hospitalizirana pacijenta što u bolnici u Vukovaru, što u bolnici u Vinkovcima. Udio necijepljenih je veći, naravno. Otprilike 30-ak posto od hospitaliziranih su cijepljeni", istaknula je.

"Nadam se da će se pooštriti mjere. Mi ne razgovaramo o tome. Mi dobijemo već završene odluke o mjerama. Ali u svakom slučaju, budući da je perspektiva prilično sumorna, s obzirom na sve veći i veći broj zaraženih, na nama je da uvijek apeliramo i pozivamo cijepljenje - kao glavni instrument borbe protiv pandemije", naglasila je.

"Uvijek pozivamo na poštivanje mjera za koje mislimo da su prihvatljive, blage, ali ih se treba striktno pridržavati i uvijek pozivamo na cijepljenje kao jedan od ili glavni instrument i oružje u borbi protiv virusa i pandemije", rekla je.

"Ne želim se treći put ponavljati, ali cijepljenje i pridržavanje mjera. I to je to", poručila je.

Pročitajte više