Erdogan dočekan kao heroj nakon summita u Bruxellesu

NEKOLIKO tisuća simpatizera Stranke pravde i razvoja (AKP) okupilo se u noći s petka na subotu kako bi u zračnoj luci u Istanbulu dočekali turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, po povratku s europskog summita u Bruxellesu na kojem je određen datum početka pristupnih pregovora Turske i EU-a.

"Dobrodošlica našem premijeru, osvajaču Europske unije", "Nova zvijezda u EU-u", "Nema EU-a bez Turske", moglo se pročitati na transparentima koje su nosili prosvjednici, između zastava Turske, EU-a i AKP-a, ustanovio je fotograf agencije France presse na licu mjesta.

"Jučer u Bruxellesu Turska je konkretizirala 41 godinu nastojanja", izjavio je po dolasku Erdogan, aludirajući na prvu tursku kandidaturu za europske integracije iz 1963. godine, tijekom kratkog govora koji je prenosila televizijska postaja NTV.

"Iskoristit ćemo razdoblje do 3. listopada kako bismo nastavili s reformama", dodao je on.

Okupljeni na summitu u Bruxellesu u četvrtak i petak, čelnici zemalja članica EU-a odlučili su 3. listopada sljedeće godine početi pristupne pregovore s Turskom, ali su taj početak uvjetovali brojnim preduvjetima, među kojima je i priznavanje Cipra.

(Hina) xbnš ydv

Pročitajte više