Erdogan je doživio najveći poraz do sada

Foto: EPA

U ISTANBULU su održani izbori za gradonačelnika tog grada. Bili su to ponovljeni izbori, nakon što su rezultati izbora u ožujku poništeni.

No, građani Istanbula su glasali jednako kao i u ožujku - protiv Erdoganove stranke i kandidata, protiv Erdogana. 

Ipak, važno je naglasiti kako je razlika u glasovima između dvojice kandidata bila značajno veća nego u ožujku. 

U ožujku je razlika iznosila 13.000 glasova u korist kandidata opozicije, dok je danas ta razlika porasla na više od ogromnih 777.000 glasova.

S tim rezultatom Erdoganova stranka gubi vlast u Istanbulu nakon 25 godina. Osim Istanbula, na izborima u ožujku su izgubili Izmir i Ankaru.

Velika razlika u glasovima

Kako je objavila agencija Hurriet Daily News, na izbore u Istanbulu izašlo je 8.868,664 građana Istanbula.

Važećih glasova bilo je 8.696,552.

Temeljem 99,37 posto obrađenih glasačkih listića, izbore je osvojio Ekrem Imamoglu, glavni opozicijski kandidat.

On je osvojio 54,03 posto glasova, dok je Erdoganov kandidat Binali Yildirim osvojio 45,09 posto glasova.

Razlika u osvojenim glasovima je oko 777.000 glasova.

Erdoganov kandidat ubrzo priznao poraz

Kandidat Erdoganove, vladajuće, stranke Binali Yildrim ubrzo je nakon prebrojavanja većeg dijela glasova priznao poraz. 

Čestitao je oporbenom kandidatu Ekremu Imamogluu koji je najavio "novi početak za Tursku", ali i spremnost s predsjednikom Republike raditi skladno za dobrobit Istanbula.

"Od sada moj rival Ekrem Imamoglu vodi na izborima. Čestitam mu, želim mu uspjeh", rekao je Yildirim, što je emitirano na televiziji.

"Izbori znače demokraciju. Ovi su izbori ponovno dokazali da demokracija besprijekorno funkcionira u Turskoj", rekao je, kako je prenijela agencija dpa.

Izbori u ožujku poništeni

Četrdesetdevetogodišnji Imamoglu iz oporbene kemalističke Republikanske narodne stranke (CHP) pobijedio je šezdesettrogodišnjeg Yildirima i na prvim izborima, održanima 31. ožujka.

Međutim, Vrhovno izborno povjerenstvo poništilo je rezultate izbora 5. svibnja i raspisalo nove izbore, što je bilo sukladno zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove islamsko-konzervativne stranke AKP, koji je govorio o neregularnostima na izborima.

Kritičari su se tada slagali kako su novi izbori raspisani uglavnom zbog utjecaja predsjednika Erdogana.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana i u kampanji je obećao ponovnu pobjedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshrabrenim pristašama rekao je "sve će biti sasvim u redu", što je postalo novo geslo kampanje CHP-a.

Obećao je razotkriti detalje "rasipnog trošenja" i "korupcije" u gradskoj upravi pod AKP-om. 

Težak udarac za Erdogana

Ponovljena pobjeda oporbe težak je udarac za Erdogana koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula i čija je stranka 25 godina vladala tim najvećim gradom, ekonomskom prijestolnicom Turske.

Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa. To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera jer ga je izabrao za gradonačelnika. Jednom je rekao da tko god izgubi Istanbul - gubi Tursku.

Analitičari kažu da bez obzira na ishod Istanbul ne bira samo novoga gradonačelnika nego se uspostavlja i budući smjer zemlje. 

Uostalom, polako se počinju pokazivati neslaganja u vladajućem AKP-u, što ugrožava Erdogana. 

“Erdogan je jako zabrinut”, rekao je za BBC Murat Yetkin, spisatelj i novinar, uoči glasanja.

“Igra na sve karte koje ima. Ako izgubi u bilo kojem omjeru, bit će to kraj njegove mirne političke vladavine u posljednjih 25 godina”, rekao je. 

“U stvarnosti, on će biti predsjednik, njegova koalicija će imati većinu u parlamentu, ali će mnogi njegov poraz gledati kao početak njegovog kraja”, zaključio je.

Novi gradonačelnik Istanbula: Zaštitili ste demokraciju

Novi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu zahvalio je u svojem prvom govoru građanima koji su glasali za njega, ali i aktivistima.

“Zaštitili ste našu demokraciju. Hvala vam, građani Istanbula”, rekao je.

“Turska je pobijedila na ovim izborima, ne samo jedna stranka. Vidjet ćete to s vremenom. Neću marginalizirati nikoga”, rekao je. 

Pročitajte više